Ismét megszakadt a Krím félsziget áramellátása

A balesetnek nem lesznek komolyabb következményei a félsziget lakói számára.

MTI
2015. 12. 31. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zinovij Bucjo, az Ukrenergo ukrán vállalat sajtóosztályának vezetője a 112 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, a Kahovka-Titan vezeték egyik oszlopa kidőlt, és a vezeték megrongálódott. Szavai szerint folyamatban van a hiba elhárítása, és az áramellátás helyreállítása. Szvetlana Borodulina, a Krím félszigeti kormány energiaügyi minisztere megerősítette az áramellátás leállását. Hangsúlyozta, hogy ennek nem lesznek komolyabb következményei a félsziget lakói számára. Azt nem említette, hogy mekkora az áramveszteség az ukrán vezeték leállása miatt. Hivatalos adatok szerint ez nem haladja meg a 150 megawattot, ami a félsziget áramszükségletének 10 százaléka. Szerhij Akszjonov krími kormányfő és Borodulina mindazonáltal az árammal való takarékoskodásra hívta fel a félsziget szilveszterezni készülő lakóinak figyelmét.

A Kahovka-Titan vezeték az utolsó abból a négyből, amely Ukrajna felől árammal látta el a félszigetet. November 22-én ismeretlen szélsőségesek robbantással megrongálták a vezetékeket a Krímtől nem messze, így tiltakozva a félsziget orosz megszállása és a tatár kisebbség üldözése ellen. Ennek következtében a Krímben súlyos áramhiány alakult ki, a hatóságok rendkívüli állapotot vezettek be, és csak időszakosan, ütemterv szerint biztosították az áramellátást. A helyzet javult, miután december 2-án az oroszországi Krasznodari területről egy vezetéken megindult az áramszolgáltatás a Krímbe, majd december 15-én egy második vezetéket is üzembe helyeztek. A tervek szerint tavasszal két további vezetéket is beindítanak, ami biztosítani fogja a félsziget függetlenítését az ukrán energiaszolgáltatótól.
December közepén a javítási munkálatokat követően egy vezetéken Ukrajnából is újraindult az áramszolgáltatás.

Ukrajnának a Krímmel kötött energiaszolgáltatási szerződése december 31-én jár le. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök december 29-én kijelentette, hogy a Krímbe történő áramszállítás kérdését az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak kell megvizsgálnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.