Jó év vár az eurózónára

Növekvő export, több befektetés és erősödő fogyasztás – indulhat az önfenntartó kilábalás.

RZ
2015. 12. 16. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzés 2015-re 1,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az euróövezet számára, ami 1,8 százalékra gyorsulhat a 2016-os és 2017-es évben.

Az EY szerint a növekvő export, továbbá az erősödő belső kereslet egy sor gazdasági szektort fog kedvezően érinteni. Úgy látják: mintegy 2,5 százalékkal fog növekedni a kereslet a hitelezésre, illetve a tőkebefektetésekre is. Az elemzés azt hangsúlyozza, hogy 2016 az euróövezetben az önfenntartó kilábalás éve lesz.

További monetáris lazítást hajthat végre az Európai Központi Bank (EKB) jövőre, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) várhatóan emelni fogja az alapkamatot – áll a Commerzbank 2016-os előrejelzésében. Szakértőik szerint tíz év monetáris lazaság után a Fed december 16-i ülésén elkezdi az alapkamat emelését, és jövőre fokozatosan tovább drágítja a hitelt. A bank azt prognosztizálja, hogy az EKB tovább lazít 2016-ban, és valószínűleg márciusban 0,1 százalékponttal, mínusz 0,4 százalékra csökkentheti a betéti kamatot

A fogyasztás szintén erős marad, jövőre körülbelül 1,6 százalékkal nőhet a költekezés az idei évhez képest, még akkor is, ha az alacsony energiaárak időleges élénkítő hatása egyre kevésbé fog szerepet játszani ebben.

Az elemzés rámutat: a leginkább válság sújtotta euróövezeti tagállamok – melyek szigorúan visszavágták a kiadásaikat – ismét elkezdhetnek jobban költekezni. Az EY szerint jövőre már 0,4 százalékkal fognak nőni az állami befektetések, s ez a terület ráadásul egyre nagyobb lendületet is kap, mivel 2018-ra ugyanez a szám már elérheti a 3,2 százalékot.

Noha az euróövezet exportja viszonylag szépen teljesít – köszönhetően a gyengébb eurónak –, veszélyt jelenthet minderre az, hogy Kína, illetve több más fejlődő ország gazdasága lassul. Ismert: Kína gazdasági növekedése idén ősszel hatéves mélypontot elérve 6,9 százalékos volt, a gyengülés pedig több elemző szerint jövőre is folytatódhat. Az EY szerint az euróövezet exportnövekedése az idei 4,5 százalék után 2016-ban 3,4 százalékra csökken majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.