Jön az új Quaestor-törvény

Az új törvénytervezet már tartalmazza az alkotmányellenesnek nyilvánított pontok módosítását.

MTI
2015. 12. 09. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szerdán sajtótájékoztatón elmondta: hétfőn a házszabálytól való eltéréssel kérik a törvényjavaslat tárgyalását. A képviselők négyötödének támogatása szükséges ahhoz, hogy még az idén megszülethessen a törvény, ehhez kérik majd az ellenzéki pártok együttműködését is. Ennek hiányában csak februárban kezdődhet a törvényjavaslat érdemi tárgyalása.

Amennyiben megkapják a támogatást, már jövő kedden meg tudja szavazni a parlament a törvényt, és el tudják indítani az egyedi elszámolásokat. Ezzel a lépéssel sikerül lezárni a pénzügyi szektorban tapasztalt anomáliák rendezését, és a brókercégek frontján is egy olyan szabályozás, felügyeleti rendszer jön létre, amely kizárja a hasonló esetek megismétlődését – tette hozzá.

Völner Pál felidézte: az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a jogszabály egyes rendelkezéseit. Egyebek mellett úgy ítélte meg, hogy nem lehet kimondottan egy cégre vonatkozóan megalkotni egy ilyen jogszabályt. Ennek korrigálása megtörtént, azokra az esetekre vonatkozik majd a törvény, amelyeknél ugyanaz a cégcsoport forgalmazott és bocsátott ki a kötvényt, tehát a cégek köre bővülni fog.

A 30 millió forintos értékhatárt nem kifogásolta az Ab, de észrevételezte, hogy nem lehet általános kártérítés, hanem a korábbi hozamokkal, kamatokkal csökkenteni kell az összeget, ennek is eleget tesz az új jogszabály.

A 30 millió forintos kártalanítási határon belül a Befektető-védelmi Alap (Beva) korábbi szabályzatához hasonlóan az önrészt viselni kell, ennek mértéke 3 millió forintig nulla százalék, az afölötti összegnél 11 százalék. Mintegy 32 ezer károsultból 17 ezernek nem kell önrészt viselnie – fűzte hozzá.

A kártalanítás finanszírozása MNB hitelből, kötvényből történik, amelyek után az Ab döntésének megfelelően hozamot kell majd fizetnie az alapnak, éves szinten a befizetések összegével fog a kötvény megtérülni, várhatóan tíz év alatt rendeződik a teljes kártérítési összeg – mondta Völner Pál.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a befektetési szolgáltatókat érintő visszaélések miatt a tőkepiacba vetett bizalom megingott, amelyet a jogalkotási feladatokon túl egyedi intézkedéssel lehet visszaállítani. Ez pedig úgy érhető el, ha a jogalkotó biztosítja azt, hogy a károsultak egyszerűbb igényérvényesítési lehetőséggel, gyorsan és kiszámítható módon jussanak hozzá ahhoz a pénzösszeghez, amely kárukat enyhíteni tudja.

A jogalkotó egyszeri alkalommal kívánja méltányosságon alapuló juttatásban részesíteni a törvényjavaslat alapján kárrendezésre jogosultakat – hangsúlyozzák.

A Magyar Bankszövetség, tudomásul véve a kárrendezési törvényt, arról biztosította a kormányt, hogy tagintézményei a jogszabály maradéktalan betartásával fogják elősegíteni annak végrehajtását – közölte Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára az MTI-vel azt követően, hogy az igazságügyi miniszter szerdán benyújtotta a parlamentnek az új Quaestor-törvény tervezetét.

A főtitkár kiemelte: a csaló brókerek áldozatainak kárrendezéséről a kormány több fordulóban egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel. A szakmai szervezet továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az egyes rosszhiszemű szereplők által okozott kárért nem tehetőek felelőssé a vétlen pénzintézetek, ezt az Alkotmánybíróság is megerősítette – mutatott rá.

Hangsúlyozta, hogy a taláros testület döntése nyomán szükségessé vált új törvény előkészítése során a Magyar Bankszövetség tudomásul vette a kormányzati szempontokat, és a felek figyelemmel voltak a nemzetközi kötelezettségekre is. Mindezek és különösen a méltányos fogyasztóvédelmi elvek mentén alakította ki a kormányzat a kárrendezési törvény új tervezetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.