Jövőre lassulunk, utána beindulunk

Az MNB jelentése szerint az infláció 2017 végére érheti el a 3 százalékos célt.

MNO
2015. 12. 17. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az inflációs jelentés szerint számottevően visszaveti a 2016-os növekedést a külső kereslet és az európai uniós forrásbeáramlás fékeződése. Élénkülés a jövő év második felétől várható, akkorra teszi a felvevőpiacok gazdasági teljesítményének erősödését a monetáris tanács. Szerintük a jegybanki és  kormányzati intézkedések is jótékony hatásúak lesznek, és úgy vélik: az MNB Növekedéstámogató programja, valamint az új, lakásépítéseket ösztönző lépések tompítják a növekedési ütem lassulását.

Az infláció fokozatosan emelkedik majd, de csak 2017 végén közelíti meg az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos értéket. Az ország finanszírozási képessége továbbra is jó maradhat, folytatódik a gazdaság külső sérülékenységének csökkenése.

A monetáris tanács emlékeztet: lassult a világgazdaság növekedése az elmúlt hónapokban, az inflációs ráták a jegybanki célértékektől elmaradva továbbra is alacsony szinten alakultak. Míg a fejlett gazdaságok kifelé tartanak a válságból, addig a feltörekvők lassulni látszanak. Ismert, mostanában Kína gazdasági gondjai borzolják a kedélyeket.

A monetáris tanács úgy véli, az uniós módszer szerinti idei és jövő évi államháztartási hiány 2 százalék lesz a GDP-hez mérten, 2017-ben pedig 1,7 százalékra csökken. A jelentés kiemeli: a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat kismértékben javult, a hazai folyamatok pedig alapvetően ezekkel összhangban alakultak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.