Késnek az elszámolások

Hiába a határidők, ezúttal a hiteltartozásukat végtörlesztők várhatnak a bankokra.

Horváth Csaba László
2015. 12. 08. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elszámolási törvény értelmében a pénzintézeteknek november 30-ig kellett az elszámolási értesítőt postára adniuk azon fogyasztók részére, akiknek devizahitel-szerződése, devizaalapú jelzáloghitel-szerződése vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg. Igaz, csak azokkal kell elszámolni, akik ezt kérelmezték március 31-ig hitelezőjüknél.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanakkor türelemre inti az adósokat. A lap kérdésére a jegybank úgy reagált, hogy a november 30-i időpont a postára adás utolsó határideje. Vagyis ha a bankok az utolsó pillanatig kivártak, akkor az MNB szerint a postázási időt is figyelembe véve elképzelhető, hogy a szabályszerűen megküldött értesítőket csak december első napjaiban kapják kézhez az ügyfelek. Ugyanakkor mára több mint egy hét telt el az év utolsó hónapjából, és sok adós még mindig nem kapta meg az elszámolást, így vagy a bankok nem tartották be az előírt határidőt, vagy a Magyar Posta késlekedik.

Az MNB közölte, kiemelt figyelmet fordítanak az elszámolási értesítők szabályszerű, határidőben történő megküldésére. Ha vizsgálatuk során az elszámolási szabályok megsértését tapasztalják, haladéktalanul fel fognak lépni, s a szükséges intézkedéseket megteszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.