Legénybúcsúk városa, Budapest

Már brit turistából utazik a legtöbb a magyar fővárosba, főleg a számukra alacsony árak miatt.

Horváth Attila
2015. 12. 23. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország minden eddiginél népszerűbb turisztikai célponttá vált. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma, azon belül a bel- és külföldi vendégforgalom egyaránt stabil növekedést mutat. A világátlag több mint négyszeresével, 17,5 százalékkal nőtt az ideérkező külföldi turisták száma 2015 első felében – közölte lapunkkal a Magyar Turizmus Zrt. A cég szerint a Turisztikai Világszervezet jelentésében hasonló növekedést egyetlen közép-európai országban sem regisztráltak. Hozzátették, az év első tíz hónapjában a vendégszám nyolc, a vendégéjszakák száma hat százalékkal haladta meg a tavalyi értéket, Budapesten valamennyivel jobb ez az arány.

– A külföldi vendégek mintegy kétharmada a fővárosba érkezett idén is, ez évek óta így van. Nagyobb részük, közel 75-80 százalékuk szabadidős utazó, aki két-három éjszakára jön, városlátogatási céllal. A többiek üzleti megfontolásból utaznak, konferenciákon vesznek rész – mondta Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára. Hozzátette, a brit turisták száma olyannyira megnőtt, hogy Nagy-Britannia a legnagyobb küldőpiac lett. A magyar szállodákban lakó brit vendégek több mint 90 százaléka Budapestre érkezik. Ez részben azzal magyarázható, hogy számos fapados járat működik az angol nagyvárosok és a magyar főváros között. Mint elmondta, a város azért is népszerű, mert a sok látnivaló mellett az ár-érték arány rendkívül kedvező a szigetországi fizetések mellett.

– A brit turisták jelentős része azért jön, hogy mulasson, ebbe beletartoznak a legény- és leánybúcsúra érkezők. Számukra a VII. kerületben kialakult bulinegyed, a Király utcában és környékén található éttermek és bárok jelentik a fő vonzerőt – mondta a főtitkár. Kifejtette, hogy a lakások turistáknak történő bérbeadása az egész világon, így Magyarországon is, elsősorban Budapesten rohamosan terjed.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szállodák üzletmenetét, főleg a két- és háromcsillagosokat negatívan érinti az Airbnb és hasonló szállásfoglaló portálok térnyerése. Hozzátette, idén ennek kevésbé volt érezhető hatása, mivel erős volt a kereslet Budapest iránt egész évben, bár októberben volt egy kis megtorpanás. Szerinte a turizmus szempontjából kedvező a magánlakások turistáknak történő bérbeadása, de csak ha kellően szabályozott, a hazai rendszer viszont túl megengedő, technikai és adózási szempontból is. Emiatt a lakások a kereskedelmi szálláshelyek piacán jóval alacsonyabb árakon jelennek meg, így a szállodák versenyhátrányban vannak.

A vidéki hotelekbe inkább gyógyászati céllal, a wellnesslehetőségeket kihasználva utaznak a turisták. A magyar vendégek a nyári időszakban általában olyan vidéki hoteleket választanak, amelyek hét-tíz napra kellemes pihenési lehetőséget biztosítanak minden korosztálynak. A legnépszerűbb üdülőhelyek idén is Hajdúszoboszló, Siófok, Balatonfüred, Hévíz voltak, de sokan utaztak Egerbe, Gyulára, Sopronba, Zalakarosra, Bükfürdőre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.