Máshogy fog számolni a KSH, így kevesebb lesz a szegény

A létminimum alatt élők aránya 36-38 százalékról 18-25 százalékra eshet vissza – írja a Világgazdaság.

MNO
2015. 12. 04. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A modellváltás miatt jövő évtől akár 2 millióval is csökkenhet a jelenlegi 3,6-3,8 millióról azok száma, akik a létminimum alatt élnek, a KSH szerint ez jobban tükrözi majd a valóságot – írja a Vg.hu. Hozzáteszik, a hivatal még nem döntötte el, hogy az amerikai modellt veszi át vagy a napi minimális kalóriabevitel-szükségletet csökkenti akár 1800 kalóriára. Első esetben a létminimum 87 300-ról 76 000 forintra mérséklődne, s az utóbbi lehetőség esetén is több ezer forinttal lenne lejjebb a határ. Ezáltal a létminimum alatt élők aránya 36-38-ról 18-25 százalékra esne vissza – olvasható.

A Világgazdaság korábban megírta, hogy hazánk lakosságának 35 százaléka él anyagi nélkülözésben, ennyien nem jutnak hozzá az anyagi javak legfontosabb kilenc tétele közül háromhoz. Ez a szám összhangban van a létminimum alatt élők számával – legalábbis a még élő számítási modell szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.