Megígérték, mégsem lesz olcsóbb minden sertésfalat

A zsírszalonnáért, a sertésfülért, -nyelvért és -májért sem fizetünk kevesebbet januártól.

MNO
2015. 12. 07. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, január 2-án 17,3 százalékkal kellene olcsóbbnak lennie a sertéshúsoknak a december 31-inél. Ez csak elméletben van így, mert nem az összes, disznóból készült termék ára fog csökkenni: a felvágottak, a füstölt és sózott húsok mellett a belsőségek továbbra is 27 százalékos áfát kell hogy tartalmazzanak, de a zsírszalonna és a sertésmáj sem lesz olcsóbb jövőre.

A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei tavasszal még árellenőrzéseket és szigorú fellépést ígértek, mondván: megvannak a tárca eszközei annak kikényszerítésére, hogy a költségvetésnek 25 milliárdos kiesést hozó intézkedés igenis a fogyasztóknál csapódjon le. Most az árellenőrző rendszert firtató kérdésre azonban a Világgazdaságnak már azt válaszolták: „A piaci verseny miatt attól a sertéstőkehúst értékesítő vállalkozótól, amelyik nem csökkenti az áfacsökkentéssel arányosan a fogyasztói árat, nem vásárolnak majd.”

A kereskedők közötti verseny kikényszeríti az árcsökkentést – véli Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki biztos abban, hogy a sertéshús ára jelentősen mérséklődni fog jövőre az intézkedés nyomán. Németh elképzelhetőnek tartja, hogy néhány százalékot „lenyelnek” egyes kereskedők.

Az Országgyűlés csak a 0203-mal kezdődő vámtarifaszámú termékeket sorolta a kedvezményes, ötszázalékos kulcsba – írja a lap. Ez alapján a sertéshúsok közül a karaj, a tarja, a comb, a lapocka, az oldalas és a dagadó egyértelműen olcsóbb lehet jövőre, ám a besorolások miatt biztosan kimarad a sertésmáj és a zsírszalonna az adócsökkentésből. Ezenkívül az egyéb vágási melléktermékek maradtak a 27 százalékos körben, ami az adóztatásban a farkat, a fejet és annak részeit (vagyis a fület és a nyelvet is), valamint a vesét, a tüdőt, a szívet, a velőt és a lábat is jelenti. A zsírszalonna a magasabb terhet kapja, míg a húsos szalonnák (toka, császár, hasaalja) a kedvezményes kulcsot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.