Mint ismert, január 2-án 17,3 százalékkal kellene olcsóbbnak lennie a sertéshúsoknak a december 31-inél. Ez csak elméletben van így, mert nem az összes, disznóból készült termék ára fog csökkenni: a felvágottak, a füstölt és sózott húsok mellett a belsőségek továbbra is 27 százalékos áfát kell hogy tartalmazzanak, de a zsírszalonna és a sertésmáj sem lesz olcsóbb jövőre.
A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei tavasszal még árellenőrzéseket és szigorú fellépést ígértek, mondván: megvannak a tárca eszközei annak kikényszerítésére, hogy a költségvetésnek 25 milliárdos kiesést hozó intézkedés igenis a fogyasztóknál csapódjon le. Most az árellenőrző rendszert firtató kérdésre azonban a Világgazdaságnak már azt válaszolták: „A piaci verseny miatt attól a sertéstőkehúst értékesítő vállalkozótól, amelyik nem csökkenti az áfacsökkentéssel arányosan a fogyasztói árat, nem vásárolnak majd.”
A kereskedők közötti verseny kikényszeríti az árcsökkentést – véli Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki biztos abban, hogy a sertéshús ára jelentősen mérséklődni fog jövőre az intézkedés nyomán. Németh elképzelhetőnek tartja, hogy néhány százalékot „lenyelnek” egyes kereskedők.
Az Országgyűlés csak a 0203-mal kezdődő vámtarifaszámú termékeket sorolta a kedvezményes, ötszázalékos kulcsba – írja a lap. Ez alapján a sertéshúsok közül a karaj, a tarja, a comb, a lapocka, az oldalas és a dagadó egyértelműen olcsóbb lehet jövőre, ám a besorolások miatt biztosan kimarad a sertésmáj és a zsírszalonna az adócsökkentésből. Ezenkívül az egyéb vágási melléktermékek maradtak a 27 százalékos körben, ami az adóztatásban a farkat, a fejet és annak részeit (vagyis a fület és a nyelvet is), valamint a vesét, a tüdőt, a szívet, a velőt és a lábat is jelenti. A zsírszalonna a magasabb terhet kapja, míg a húsos szalonnák (toka, császár, hasaalja) a kedvezményes kulcsot.