Megkapta az engedélyt a hejőcsabai cementgyár

Ezzel az évek óta nem termelő gyár újraindítása lehetővé válhat.

MTI
2015. 12. 04. 20:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egységes környezethasználati engedélyben előírt hatósági előírások teljesítésével, a szükséges beruházásokat követően az üzemben alkalmazott műszaki megoldások megfelelnek az ágazatban elérhető legjobb technológiai követelményeknek – áll a közleményben.

A cementgyár újbóli üzembeállítása és az alapanyagok szállítása a lakókörnyezetben nem jelent környezeti kockázatot, illetve nem okoz a megengedett egészségügyi határérték feletti szennyezést – szögezi le a közlemény, amely arra is kitér, hogy 2014 decemberében a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a gyár újraindítását.

A tervek szerint a gyár évente 1,8 millió tonna cementet állít elő, és csaknem 350 embert foglalkoztat majd.

A Miskolc hejőcsabai városrészében található cementgyárat sok éven át a svájci Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a termelést, a dolgozókat elbocsátották. Eközben a Holcim csaknem húsz éven át jogvitában állt a Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe tartozó Magyar Cement Kft.-vel (a HCM 1890 Kft. jogelődje).

A gyár az elmúlt évben bírósági végzéssel került Kálmán János érdekeltségébe, aki tavalyi sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy tervei szerint a cementgyárban 4-5 milliárd forintos fejlesztést követően indulhat újra a termelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.