Méregdrága tableteket vásárolt a MÁV

Darabonként 383 520 forintért szerezte be a Winmate M101B típusú készüléket ötéves garanciával a MÁV-Start.

Gyöngyösi Balázs
2015. 12. 29. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első hallásra meglepően magas ez a költség, hiszen ma már elég besétálnunk egy tetszőleges műszaki áruházba, ahol 200 ezer forintért is kiváló táblagépet kaphatunk. Ehhez ráadásul nem kell többkamionnyit rendelnünk belőle, elég egyetlenegyre rámutatni a polcról. A költekezést azzal indokolta a vasúti társaság, hogy az ipari eszközöknek vasúti körülmények között kell megbízhatóan működniük, komoly műszaki elvárásoknak kell megfelelniük, mint például öt év üzemképesség, a rázkódás tűrése, ütés- és rázásállóság. Kiemelték, hogy ezen kritériumok ellenőrzésére számos nemzetközi szabvány által előírt vizsgálatot végeztek el. A vállalat arról is tájékoztatta lapunkat, hogy mindehhez kapcsolódik még a 3100 darab dokkolóelektronika és annak szintén ötéves garanciája, ezek darabára 57 917, összesen 179,5 millió forint.

A beszerzés része a szoftverfejlesztés: a rendszerintegrációs és fedélzeti eszköz alkalmazásfejlesztési feladatai, a járműkövetési rendszer, továbbá az okostelefon platformon elérhető utastájékoztatási és keresési rendszer kifejlesztése. Emellett tízezer darab NFC-matricát is beszerzett a vasúttársaság összesen 9,95 millió forint értékben. Utóbbi tétel a vasúti személyszállító járművek forgalmi és műszaki nyomon követését biztosító informatikai rendszerhez szükséges. A technológia alapja a rádiófrekvenciás azonosítás, amely különböző eszközök érintés nélküli kommunikációjára ad lehetőséget, az NFC-nek köszönhetően csökken a papíralapú kimutatások, bizonylatok száma.

Az így összesen 1,37 milliárd forintos beszerzésre a MÁV egy háromtagú konzorciummal szerződött, amelynek tagjai a Szinva Net Informatikai Zrt., az M & M Computer Számítás- és Irodatechnikai Kereskedelmi Kft., illetve az M & S Informatikai Zrt. voltak. A Közlekedés operatív program részeként megvalósított beruházásnak a MÁV Szolgáltató Központ volt a fejlesztője. Az uniós támogatás aránya a zárótárgyalások után lesz végleges, de a vállalat közlése szerint minden bizonnyal 75 és 80 százalék közé esik.

Az okostelefonokra letölthető applikáció lehetővé teszi az útvonal tervezését, az állomásinformációk lekérését – az onnan induló és oda érkező vonatokat –, és térképes, valós idejű vonalkövetésre is lehetősége van az utasnak. A telefonon megjelennek a Mávinform hírei is. Eddig 160 ezren töltötték le az applikációt, amely a jelenlegi mindhárom platformon futtatható. A tabletek közül az első három mintadarab átvétele után az 1547 darabos második szállítmány novemberben, a maradék 1550 példány pedig decemberben érkezett meg.

Ez a beruházás a vasutasok kötelező oktatását is maga után vonja, hiszen jól felfogott érdek, hogy minden érintett szakember biztos kézzel használja az új eszközt és annak szoftvereit. Az új rendszert egy éve teszteli 30 mozdonyvezető. Január és március között minden érintett szakember megkapja a tabletet, majd az oktatás után 2016 novemberétől élesben használják az eszközöket.

Az állami informatikai közbeszerzések előkészítését és lebonyolítását jól ismerő forrásunk szerint ilyen volumenű megrendelésnél könnyen el lehet érni 30-40 százalékos kedvezményt, a szóban forgó táblagépek beszerzési árát viszont több ezer darab esetében se nagyon lehetett volna 350 ezer forint alá szorítani, hiszen csúcsminőségű, ipari, fél katonai használatú eszközről van szó, amelyet nem az átlagos fogyasztói igényekre szabtak, kiskereskedelmi forgalomban nem is lehet kapni. Példaként felhozta, hogy súlyos milliók tűnhetnek el egy közbeszerzésnél, ha például a drágább iOS-alapú gépek helyett olcsóbb androidos termékeket szereznek be, de szerinte ebben az esetben nem lehetett jelentősebb mozgástere a megrendelőnek. Mint mondta, nem egy, nem két esetben tapasztalta, hogy a beszerzés költsége a duplájára rúgott a flottába kerülő műszaki cikkeknél, a MÁV kapcsán most viszont ezt kizártnak tartja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.