Miniszteri biztost kap a ménesbirtok

Tegnap a Mezőhegyesen gazdálkodó társaság egyik vezetője vett termőterületet az árverésen.

Tóth László Levente
2015. 12. 11. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszteletben tartja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának nem jogerős döntését, amelyet a mezőhegyesi földek árverésének leállításáról hozott. Ugyanakkor a tárca nem ért egyet a döntéssel, ezért meg fogja támadni – közölte lapunk érdeklődésére a szaktárca. A Fővárosi Törvényszék december 10-i hatállyal a jogvédelem biztosítása érdekében leállította egyes mezőhegyesi földek árverését. A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. korábban pert indított a magyar állam és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellen, kérve a 2017-től érvényes haszonbérleti pályázati eljárások érvénytelenségének, használati jognak, tulajdonjognak, valamint a szerződések érvénytelenségének megállapítását.

Tegnap a mezőhegyesi földek folytatódó licitjén az NFA és a kormányhivatal képviselője még nem értesült a minisztérium fenti döntéséről, igaz, a tegnap árverezett földekre a bírósági tiltás nem is vonatkozott – nem így azokra a területekre, amelyeket a következő napokban szerettek volna eladni. Tegnap egyetlen területre licitáltak sikerrel, egy 119 hektáros földet „vitt el” a mintegy 331 millió forintos kikiáltási áron a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. termelési igazgatója. Miskucza Péter lapunknak elmondta, hogy ehhez hitelre is szükség lesz, de Mezőhegyes érdekében ennyi kockázatot vállalnia kellett. – Aki ezt a szakmát csinálja, annak ez nem kérdés, én is megpróbálom folytatni, de nem önállóan, hanem ahogyan ez kialakult, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-vel együtt – jelentette ki.

Mezőhegyes ügyében megszólalt tegnap a szaktárca is. – Az a cél, hogy végrehajtsuk a Földet a gazdáknak programot, és ahogy az országban mindenhol, ez Mezőhegyes térségében is lehetővé tegye, hogy a termőföldek egy részét a helyben lakó magyar földművesek megvásárolhassák – áll az FM közleményében. A minisztérium kifejtette: a kormány Mezőhegyes jövőjét nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűnek tartja, ezért példaértékű fejlesztést is indít a térségben, és a területek nagyobb részén (3500–4000 hektáron) mintagazdaságként újjáalapítja a nagy hagyományokkal rendelkező ménesbirtokot. – Ennek a munkának a koordinálására a kormány miniszteri biztost nevez ki – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a biztost a jövő héten nevezi ki Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány garanciát vállal arra, hogy folyamatosan biztosítja a munkát azoknak, akik Mezőhegyesen az állami ménesben, illetve a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél dolgoznak. Lázár János elmondta: a jelenleg működő három állami ménesgazdaságból mintagazdaságot szerveznek, erről kormányrendelet jelenik meg, ez alapítja meg a mezőhegyesi új állami ménesgazdaságot is. Ennek az alapja a jelenleg is állami tulajdonban lévő ménes, amely nem azonos a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-vel.

Az állami földárveréseken szerdáig 75 ezer hektár földet adtak el százmilliárd forint értékben, a gazdák hiteligénye ugyanakkor kétszázmilliárd forint felett van. A miniszter tájékoztatása szerint a nyílt árverések december 31-ig folynak, január elején kormányülésen értékelik a földeladásokat, amelyek várhatóan folytatódnak január végén, februárban. Elmondta: a nem értékesített nagyobb táblák esetében lehetőséget biztosítanak majd, hogy kisebb parcellákban tudják azokat megvásárolni a gazdák.
A hét végén két újabb, nem jelentéktelen társaság bérelt állami földjeit is elkezdik árverezni. Az egyik a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt., amely éppen Lázár János nagybátyjának, Gyapjas Károlynak az érdekeltsége, a másik a szintén hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt., amelyet 2004-ben privatizáltak a KHD Invest Kft. részére. Azt egyelőre nem tudni, hogy lesznek-e tiltakozások ezen licitek esetében is. Ennek a „műfajnak” tegnap is voltak művelői: jelképesen elfoglalta Bábonymegyer határában hat gazda azt a földet, amelyet kárpótlásul kaptak, majd elvettek tőlük, mivel a területet éppen tegnap árverezték el Kaposváron. Ez úgy történhetett meg, hogy 2006-ban a Nemzeti Földalapkezelő – felülbírálva az eredeti döntést – elvette, majd másnak bérbe adta a földet. Az árverésen a még életben lévő hat gazda megpróbálta bemutatni a tulajdonukat igazoló dokumentumokat, a biztonságiak azonban kivezették őket a teremből. A gazdák LMP-sek és MSZP-sek kíséretében később kivonultak a parcellához, amelyet szimbolikusan elfoglaltak. A földfoglalást a távolból több rendőr figyelte – írta az Origo.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.