Most jönnek a fizetések, vagy nem?

A MÁK azt állítja, nem felelős az állítólagos csúszásokért. Az új bérszámfejtő rendszerrel viszont komoly bajok vannak.

MNO
2015. 12. 04. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁK november 6. és 15. között átállt a KIR3 nevű bérszámfejtő rendszerről a KIRA-ra, és az országos átállás nem megy zökkenőmentesen – írta az Index. Rendőrök, tanárok, tűzoltók, orvosok, ápolók és még sokan mások nem vagy csak akadozva jutnak a bérükhöz – teszik hozzá.

A portál meg nem erősített információi szerint január elején több százezren lesznek, akik nem kapják meg a teljes decemberi fizetésüket, mert a rendszer csak a december 25-ig keletkezett béreket fogja bérszámfejteni. A kieső egy hetet pedig majd hozzácsapják a februári fizetéshez. Az államkincstár december 2-án kiadott közleménye szerint azonban 3. és 5. között mindenkinek meg fog érkezni a bére.

Az MNO szerkesztősége korábban ugyancsak értesült arról, hogy csúsznak a fizetések, ám pénteken egy fővárosi iskola tanára azt mondta, ő – és így az összes ottani pedagógus – például már megkapta a bérét.

Mint november közepén megírtuk, az átállás valóban nem volt problémamentes: információink szerint 2014 novemberében szinte azonos hibákkal folyt a tesztüzemelés, mint amelyeket az idei éles üzemelés során feltártak. Az alkalmazottak körében kiosztott migrációs hibalisták több mint 50 százalékos eltérést mutatnak, míg eredményes esetben a régi, KIR 3 szoftverben és a KIRA rendszerben az adatoknak egyezniük kellene.

Értesüléseinkkel kapcsolatban a MÁK korábban azt írta: az állításokat visszautasítják, az új országos kiterjesztésű Központosított Illetmény-számfejtési Rendszer (KIRA) bevezetése az elfogadott ütemterv szerint halad.

Az esettel kapcsolatban a MÁK pénteki közleményében azt írta: a jogszabályban előírt határidőre elkészítették a 2015. november havi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, amelyeket december 2-ig megküldött az intézményeknek. „A munkabért – ahogyan eddig is – az intézmények indítják a saját banki számlájukról. A kincstár tehát nem felelős a sajtóban az utóbbi napokban említett állítólagos csúszásokért” – hangsúlyozták.

Az illetményszámfejtő rendszerek közötti átállás megkönnyítésére a kincstár – rendkívüli fejlesztéssel – lehetőséget biztosított az intézményeknek, hogy még a régi (KIR3) rendszerben a november 5–16. közötti átállási időszakban jelentkező és az előre látható kifizetéseket elutalhassák – tájékoztattak. Erről időben, körlevélben tájékoztatta az intézményeket.

Hozzátették, hogy valamennyi intézményben – a jogszabályban foglaltak szerint – a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek a hónap 5., a közalkalmazottaknak és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottaknak a hónap 10. napjáig kell megkapniuk a munkabérüket.

Emellett felhívták a figyelmet arra, hogy a jogszabályban előírt határidők eltérhetnek az intézményekben eddig kialakított utalási gyakorlattól, és azt kérték: akik fizetési késedelmet tapasztaltak, jelezzék ezt a kincstár honlapján lévő [email protected] e-mail címen. „Ilyen esetben a kincstár haladéktalanul felveszi az érintett intézménnyel a kapcsolatot és tisztázza a késedelem valódi okát” – tették hozzá.

Dancsó József, a MÁK elnöke az M1-en elmondta: ők azt látják, hogy pénteken már 89 tankerület indította el a kifizetéseket a tanárok számára, ők valószínűleg hétfőn fogják megkapni illetményüket. Az intézmények zöme már december 2-án és 3-án is utalt – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.