Nagy sápot szednek a valutaváltók Ferihegyen

Akár a 30 százalékot is elérheti az eladási és a vételi árfolyam közötti különbség.

MNO
2015. 12. 08. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a világszerte drága repülőtéri szolgáltatásokhoz szokottaknak is szembetűnő, milyen szélesek a valuták vételi és eladási árfolyamai közötti marzsok Ferihegyen – írta a gazdasági napilap keddi számában. így simán elképzelhető, hogy míg például egy euróért mindössze 245 forintot ad az Interchange nevű pénzváltó, addig 342 forintot kér el az uniós pénz egységéért, de a marzs a dollárnál és a svájci franknál is közel 100 forintos, azaz 30 százalékos. A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) 2013 júliusában érkezett egy panasz, miszerint az Interchange, erőfölényével visszaélve, jóval alacsonyabban határozza meg a vételi árfolyamot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, mint a Budapest központjában elérhető váltók. A GVH azonban jogsértés hiányában nem indított versenyfelügyeleti eljárást – tájékoztatta a Világgazdaságot Basa Andrea szóvivő.

A pénzváltók által alkalmazott árfolyam meghatározására nincs jogszabályi előírás – magyarázta a lapnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek engedélye alapján foglalkozhatnak a hitelintézetek vagy a velük megbízási szerződést kötő függő közvetítők pénzváltással. Azt, hogy mennyire drágán ad el, illetve olcsón vált pénzt az erre jogosult cég, a piaci verseny alakítja – hívta fel a figyelmet az MNB. Igaz, azt elfelejtették hozzátenni, hogy az Interchange monopolhelyzetben van Ferihegyen. Hardy Mihály, a BA kommunikációs igazgatója szerint a repülőtereken általános gyakorlat, hogy ennyire szűk fizikai helyen nincs másik pénzváltó. Hardy ugyanakkor úgy vélte, a BA az utasoknak megfelelő választási lehetőséget kínál azzal, hogy kilenc – az Euronet és az OTP Bank által üzemeltetett – bankautomata vehető igénybe Ferihegyen. Mivel pedig az utasoknak ingyenes wifi is a rendelkezésükre áll, pontosan összevethetik a piaci árfolyamokat az Interchange-éivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.