Nagyot zuhant a kínai kereskedelem

Ez továbbra is a globális kereslet és a kínai fogyasztás egyidejű alacsony szintjéről árulkodik.

MTI
2015. 12. 08. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külkereskedelmi forgalom visszaesése továbbra is a globális kereslet és a kínai fogyasztás egyidejű alacsony szintjéről árulkodik – fogalmazták meg szakértők.

A kínai vámhivatal közlése szerint az import visszaesésének üteme lelassult, októberben ugyanis 18,8 százalék volt. A külkereskedelmi forgalom többlete novemberben 54,1 milliárd dollár volt, miközben egy hónappal korábban 62,8 milliárd dollárt jelentettek.

A kínai gazdaságirányítás a múlt hónapban több kereskedelemösztönző intézkedést is hozott, különös tekintettel az export növelésére, elismerve a piaci nehézségeket. A kínai deviza árfolyama a dollárhoz képest egy időben folyamatosan csökkent, de szakértők és az érintettek szerint ez nem hozott pozitív változást az exportáló vállalatok számára.

A világ második legnagyobb gazdasága a harmadik negyedévben 6,9 százalékkal bővült, a növekedés először volt 7 százalék alatt a globális pénzügyi válság kezdete óta. A kínai kormányfő a múlt héten azt hangoztatta, hogy Peking közép- és hosszú távon képes lesz fenntartani az ésszerű növekedést, idén pedig teljesíteni fogja a 7 százalék körüli GDP-bővülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.