Negyvenmilliárd is kieshet az áfacsökkentéssel

Jövőre a költségvetésben számoltnál 123 milliárddal több bevétel származhat fogyasztási adóból.

MNO
2015. 12. 10. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági napilap csütörtöki számában azt írta, hogy a fedezet már megvan, jövőre a magasabb bázis miatt a költségvetésben számoltnál 123 milliárddal több bevétel származhat fogyasztási adóból, így nem kell módosítani a költségvetést.

A lap kiemelte, ahhoz, hogy a kiesést nagyobb építési mennyiséggel pótolni lehessen, 45 ezer új lakást kellene építeni, erre viszont kevés az esély, mivel 10 ezer lakás építése is „álom”. Megjegyezték, hogy a 18 százalékra való csökkentés mintegy 15 milliárdos kiesést jelentene a költségvetésnek, amit évi 13 ezer új lakás építésével lehet pótolni.

A kormány a héten dönthet arról, hogy a mostani 27 százaléknál alacsonyabb legyen a lakásépítéseket terhelő áfa – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének közgyűlésén Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Azt nem tette hozzá, hogy ez mikortól lenne érvényes, és hogy 5 vagy 18 százalékos adózásról lenne-e szó.

Mint a Világgazdaság megjegyezte: a szakma régóta várja a döntést, évszázados mélypontra estek a lakásépítések. A tavalyi évben 8358 új lakást tudtak átadni, idén ez a szám még alacsonyabb lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.