Nem változott az alapkamat

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

MTI
2015. 12. 15. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi döntéssel az alapkamat már az ötödik egymást követő hónapban maradt rekordalacsony szinten, 1,35 százalékon. Matolcsy György MNB-elnök a júliusi kamatdöntő ülés után jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy a jegybank a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

A monetáris tanács tagjai a legutóbbi, november 17-i kamatdöntő ülésen egyhangúlag szavaztak az alapkamat szinten tartására.

Az  inflációs célt az alapkamat tartós szinten tartása mellett nem hagyományos, célzott monetáris politikai eszközök alkalmazásával kívánja elérni a monetáris tanács – adta hírül közleményében az MNB.

A tanács álláspontja szerint a nem hagyományos, célzott monetáris eszközök hatékonyan szolgálják a monetáris kondíciók további lazítását, különösen a hosszú távú hozamok csökkenését. A monetáris tanács kiemelten vizsgálja a potenciálisan alkalmazható eszközök körét – hangsúlyozta az MNB.

A monetáris tanács megítélése szerint a gazdasági növekedés lassulásával a szabad kapacitások csökkenése átmenetileg megáll, így a kibocsátási rés csak az előrejelzési horizont végén záródik. Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt marad. Az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók fenntartása a teljes előrejelzési időhorizonton összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő ösztönzésével.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte: a kamatok hosszabb ideig való alacsonyan tartását az Európai Központi Bank (EKB) további mennyiségi monetáris lazítása, a külső sérülékenység meredek csökkenése, az MNB önfinanszírozási programja és az ország kockázati megítélésének várható további javulása, valamint a jövőre várható hitelminősítői felminősítések is támogathatják.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői szerint abban az esetben, ha a várakozásoktól jelentősen elmarad a negyedik negyedéves gazdasági növekedési ütem, „alternatív forgatókönyvként” 2016 második negyedévében újabb kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.