Némileg kisebb lesz a nyomás a diákhiteleseken

Csökken a Diákhitel1 kamata.

MTI
2015. 12. 17. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: 2010 óta a kamat mértéke 9,5 százalékról majdnem a felére, 4,9 százalékra csökkent 2015 második félévéig. Most újabb 1 százalékpontos csökkentésről döntöttek – tette hozzá.

A kötött felhasználású Diákhitel2 jövő januártól június végéig érvényes teljes kamata 5,15 százalék lesz, melyből a hitelfelvevők számára felszámított kamat továbbra is mindössze fix 2,0 százalék – ismertette. Az ezen felüli kamatrészt a magyar állam kamattámogatás formájában állja a hitelfelvevő helyett.

Kiemelte: a kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának és a törlesztők fizetési fegyelmének köszönhetők, a hitelt felvevők 97 százaléka megfelelően törleszt. Bugár Csaba kitért arra is, hogy a két hitel kamata másfél év múlva egy szinten lehet.

Tájékoztatása szerint idén több mint 10 ezren vették fel a diákhitelt, 2001-es indulása óta mintegy 370 ezren, jelenleg több mint 200 ezer aktív ügyfél van. A hitelt felvett hallgatók egyharmada már visszafizette a kölcsönt – mondta a vezérigazgató.

Havelda Balázs pénzügyi vezérigazgató-helyettes kiemelte: az MFB-csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz a pénz- és tőkepiacról von be forrást állami kezességvállalás mellett, költségvetési támogatást nem kap. A külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és egyéb hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, illetve nyilvános kötvénykibocsátáson keresztül szerzi. Ebben kiemelkednek az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések. Közölte: 2011 óta a befolyó összegek fedezik a kimenő folyósításokat.

Az idei az első olyan év, amikor a hallgatói törlesztések nemcsak a folyósításra, hanem a társaság összes működési költségeire és kamatkiadásaira fedezetet nyújtanak, 14 év alatt a hitelrendszer eljutott a pénzügyi önfinanszírozáshoz, ami a hosszú távú fenntarthatóságát mutatja – összegezte.

Kitért arra is, hogy rendkívül alacsony a behajtásra átadott törlesztők aránya, idén több mint a felére esett vissza 2014-hez képest: a felmondott szerződések aránya a törlesztők számához viszonyítva 2,8 százalékról 1,2 százalékra csökkent, a behajtásra átadottak pedig 2,7 százalékról 1,0 százalékra estek vissza.

Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif vezérigazgatója elmondta: a Diákhitel-törlesztők számára bevezetik a védettséget nyújtó jövedelempótló szolgáltatást, a Diákhitel Biztosítást. Az év elejétől elérhető jövedelempótló biztosítás váratlan munkanélküliségre, tartós táppénz esetére nyújt fedezetet azoknak, akik legalább négy hónapja törlesztik a Diákhitelüket, maximum kéthavi törlesztő részlettel tartoznak és legfeljebb 59 évesek – ismertette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.