Nincs elég pénz a növénybiztosításra?

A 3 milliárdos keret nem fedezi a kérelmekben szereplő díjtámogatások 65 százalékos maximumát.

MTI
2015. 12. 14. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információik szerint az MVH megkezdte a 2015. évi biztosítási díjtámogatás kifizetését, mostanáig több mint 3900 gazdálkodó kapott összesen 1,3 milliárd forintot. 2015-ben a biztosítási díjtámogatásokat kivételesen hazai költségvetési forrásból fizették ki, jövőre azonban ismét uniós források biztosítják a keretet.

Mivel a kérelmekben szereplő díjtámogatási összegek mintegy 0,7 milliárd forinttal meghaladják a támogatási keretet, a felosztás biztosítási típus szerint történik. Így a szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára kötött csomagbiztosítások (A típus) esetében továbbra is 65 százalék a visszatérítés mértéke. A jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára és a legfontosabb szántóföldi kultúrákra köthető, jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások (B típus) esetén 52 százaléknyi, míg a többi konstrukció (C típus) esetén 30 százalékos visszatérítés illeti a termelőket.

Idén változást jelentett a növénytermelésben az EU által a területalapú támogatások folyósításának feltételeként szabott úgynevezett „zöldítés”, melynek során az árunövények vetési területe jelentősen csökkent. A takarmánynak és zöldtrágyának vetett növények pedig a biztosításban nem szerepelnek, vagyis a támogatott biztosítási díjállomány relatíve kisebb lett. Emellett egyes nagyvállalatok és állami vagy önkormányzati intézmények, cégek is kiestek a rendszerből – írták.

A közlemény idézi Póczik Andrást, a FBAMSZ elnökségi tagját, aki szerint növekedett a díjtámogatás népszerűsége, ami előrevetíti azt az igényt, hogy jövőre növeljék meg az igénybe vehető keretösszeg mértékét. A FBAMSZ szerint növelné a támogatott mezőgazdasági biztosítások népszerűségét a garantált visszatérítési alsó küszöbarány bevezetése, és az, ha a támogatások egyes, kiemelt kockázatú állatbetegségekre, illetve hozamgarancia biztosításra is kiterjednének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.