Regisztrálják az orosz és a kínai acélimportot

Úgy vélik, hogy a kereskedők tisztességtelenül alacsony áron értékesítették az acélt az EU-ban.

MTI
2015. 12. 14. 21:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a vizsgálat során beigazolódik, hogy az említett országokból származó kereskedők tisztességtelenül alacsony áron értékesítették az acélt az Európai Unióban, a regisztráció segítségével utólagosan számítják fel a vámot a behozott termékekre.

Az EB a tagországok acélipari szakmai érdekképviseleti szervezete, az Eurofer panasza nyomán indította a vizsgálatot az orosz és a kínai származású acél behozatala ügyében.

Az Eurofer szerint a 28 százalékot is eléri a kínai acéltermékek esetében a „dömpingárrés”, az az ár, amennyivel az exportár alatta marad a normál piaci árnak. Az orosz termékeknél ez 15-20 százalék.

Az acélipari szervezet szerint az is alátámasztja a regisztrációs eljárás jogosságát, hogy a kereskedők tisztában vannak a dömping tényével, a vizsgálat májusi elrendelése óta megnövekedett az uniós acélimport. Idén május és szeptember között harmadával nőtt a kínai és csaknem felével az orosz acél behozatala az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A bizottság szerint a fenti két országból származó acél importára további 5 százalékkal csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.