Rekordot dönthet a külkereskedelmi többlet

Elsősorban a feldolgozóipar húzta az exportot.

MTI
2015. 12. 10. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén január–októberben a kiviteli többlet 6,765 milliárd euró volt, és ezzel tíz hónap alatt 491 millióval túllépte a 2014-ben tizenkét hónap alatt elért 6,274 milliárd eurót. Az export euróban számolt értéke 7,4 százalékkal, az importé 5,8 százalékkal haladta meg a tavaly első tízhavit. Októberben a kivitel 8,4, a behozatal 4,3 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A kereskedelmi aktívum 603 millió euró volt, 320 millióval több, mint egy évvel azelőtt.

Marczinkó Zoltán István kedvezőnek értékelte az adatokat, és kiemelte, hogy elsősorban a feldolgozóipar húzta az exportot, ezen belül pedig az élelmiszeripar, a gyógyszergyártás, valamint a műanyag- és gumigyártás és járműipar is hozzátett a növekedéshez. Úgy vélte, a Magyarországon megvalósult beruházások és az így teremtett új munkahelyek járultak hozzá az idei jó külkereskedelmi teljesítményhez.

Elmondta: arra számít, hogy az import nem csökken a következő két hónapban sem az év végi karácsonyi vásárlások, az ehhez kapcsolódó fogyasztásnövekedés miatt. Szólt arról is, hogy a nyári termelésleállás után szeptember–októberben újra felpörgött a magyar ipar, az októberi kivitel már meghaladta a szeptemberit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.