Tavaszra meglesz a 2017-es büdzsé

Kiemelt kockázatnak kell tekinteni az uniós pénzek kifizetésének lassulását az államtitkár szerint.

MTI
2015. 12. 28. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár arra a felvetésre, hogy nem túl ambíciózus-e ez a terv, tekintettel arra, hogy 2016 sok bizonytalanságot hoz, kifejtette: úgy véli, a jövő év tavaszán már reális képünk lehet arról, hogy mi lehet 2017-ben. Hornung Ágnes szólt arról is, hogy a mezőgazdaság kedvezőtlen alakulása negatívan hatott a növekedésre, de ezzel együtt sem látnak kiemelkedő eltéréseket a prognózisban, és az év végére változatlanul 3 százalék körülire várják a növekedést, „valahol a konvergenciaprogramban előirányzott 3,1 százalékos előrejelzés és a harmadik negyedéves 2,8 százalékos tényadat között”.

„A jövő évre felmerült tényezőket, a migrációt, a kínai gazdaság lassulását vagy a Volkswagen-botrány hatását mind azonosítottuk, így jelenleg nem látunk okot, hogy módosítsuk a 2016-os előrejelzést. Jövőre a gazdaságban a legfontosabb tényező a sokat emlegetett uniós pénzek kifizetésének lassulása lesz, ezt kell kiemelt kockázatnak tekinteni” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e a kormány intézkedéseket kifejezetten 2016-ra, amivel a várható pangást át lehet vészelni, kifejtette: nagy várakozásokat fűznek a lakásáfa-csökkentés és a teljes otthonteremtési támogatási rendszer bevezetéséhez, amelytől jelentős beruházásösztönzést és növekedést várnak. Jelezte: dolgoznak egy hitelösztönzési csomagon is, amelynek egyik kiemelt eleme a hitelgarancia bővítése lenne, ebben ugyanis a rendelkezésre álló keret tágításával nagy hatást lehet érni. Hornung Ágnes elmondta azt is, a kormány ösztönözné a piaci szereplők részvételét a nem teljesítő jelzáloghitelek rendezésében is. A közmunkaprogrammal kapcsolatban kifejtette: lehetne javítani a program hatékonyságán, és különösen fontos, hogy célzottabbá váljon a program és jobban tudjon koncentrálni a nagyobb munkaerőigénnyel rendelkező ágazatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.