Tíz évre előre kötött megállapodást a kormány

A pályaműködtetési szerződést írtak alá a MÁV-val és a GYSEV-vel. Az állami megtérítés összege nem ismert.

MTI
2015. 12. 21. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nevében Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, a Nemzetgazdasági Minisztérium nevében Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, míg a MÁV Zrt. részéről Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, a GYSEV nevében pedig Kövesdi Szilárd vezérigazgató írta alá szerződést.

A pályavasút működtetése – az idén törvénybe foglalt uniós irányelv szerint – magában foglalja az üzemeltetést, a vagyonkezelést és a környezetvédelmet is. A bevételekkel és a ráfordításokkal évente számolnak el, és a bevétellel nem fedezett költséget az állam megtéríti – ismertette a részleteket Dávid Ilona.

A szerződésekben – mivel külön kontraktus tartalmazza a MÁV-val és a GYSEV-vel kötött megállapodást – szó esik az állami megtérítésről, de ennek pontos összegét évente határozzák meg. Az elmúlt 5 évben és várhatóan a következő 10 évben is évi 75 milliárd forint körüli összeggel lehet kalkulálni a két cégnél együtt – válaszolta Banai Péter Benő, az MTI kérdésére.

Amikor 2011 szeptemberében megkötötték az 5 éves pályaműködtetési szerződést, arra az évre 23 milliárd forinttal számoltak, ez emelkedett a következő években 70-75 milliárd forint közötti összegre. Emellett az állam átvállalta – szintén 2011-től – több részletben a MÁV csoport több mint 100 milliárd forintos adósságát. A személyszállítás támogatása pedig – amelyre szintén az idén kötött az állam szerződést a két vasúti céggel – évi 200 milliárd forint – ismertette az államtitkár.

Banai Péter Benő jelezte, hogy az uniós támogatásokból megvalósuló fejlesztések kívül esnek a mostani megállapodáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.