Tízből négyen fizetést kérnének a munkába járásért

A magyar munkavállalók 61 százaléka támogatná, hogy a munkába járás is a munkaidő részének számítson.

MTI
2015. 12. 08. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felidézik, hogy az elmúlt évek során az Európai Unió számos munkajogi vonatkozású döntést, kezdeményezést és irányelvet fogalmazott meg, egyebek mellett az utazási idő munkaidőbe való beépítéséről, a nők pozitív diszkriminációjáról és a fiatalok külföldi gyakorlathoz való hozzájuttatásáról. Ezek lehetséges fogadtatásáról készített kutatást a Profession.hu több mint 6000 magyar válaszadó bevonásával.

A válaszadók 39 százaléka elsősorban órabérként való kifizetésként látna szívesen egy plusz összeget, míg 22 százalék szerint a munkahelyen töltött időből kellene levonni az utazási időt. A megkérdezettek 29 százaléka ellenezne egy ilyen gyakorlatot, az ellenőrizhetőség nehézsége miatt. A felsővezetők több mint fele (57 százaléka) nem ért egyet azzal, hogy az irányelv a fix munkavégzési hellyel rendelkezőkre is vonatkozzon.

Sámson Dorottya, a Profession.hu álláspiaci szakértője a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valóban a munkaidő része lenne a munkába járás, akkor a munkáltatók idővel előnyben részesítenék a munkavégzés helyéhez közelebb élő pályázókat.

Hozzátette: ha a munkába járás időtartama a napi kötelező 8 óra részét képezné, ebből a munkavállalók akár napi 2 órát is utazással töltenének, ami alatt nem történne munkavégzés. A munkáltatóknak emiatt több munkavállalót kellene foglalkoztatniuk, így megnőnének a bérköltségek.

A válaszadók fordított esetben nem fizetnének szívesen plusz összeget: 60 százalékuk nemet mondana arra a lehetőségre, hogy a szolgáltatók a munkába járáshoz kapcsolódó költségeket az áraikban is érvényesítsék. Úgy gondolják, hogy a munkáltatónak ezt más módon kell kigazdálkodnia – derült ki a felmérésből.

Azt is feltérképezték, hogy a válaszadók támogatják-e az Európai Bizottság „Mozgásban az ifjúság” elnevezésű kezdeményezését, amely a fiatalok külföldi gyakorlatszerzését segíti. A kezdeményezést 78 százalék jó gondolatnak tartja. Az átlagnál jóval magasabb mértékben támogatják az EU kezdeményezést a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, míg a falvakban élők körében a legkevésbé szimpatikus ez a lehetőség.

Egy 2012-es, a nagyobb tőzsdei vállalatok felügyelőbizottságában legalább 40 százalékos női munkavállaló arányt előíró irányelvvel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: a válaszadók közel fele ugyan támogatná, hogy kötelező női kvóta legyen a munkahelyeken, de hasonló arányban vannak azok is, akik nem.

Az ellenzők szerint a nőknek is saját erejükből kell előrejutniuk: ezzel a férfiak értenek leginkább egyet (56 százalék), és a női megkérdezettek sokkal kisebb mértékben osztoznak ezen a véleményen (42 százalék). Minden huszadik megkérdezett olyan családmodellben hisz, amelyben a nők a gyerekek nevelésével és a háztartással foglalkoznak – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.