Több mint 10 százalékot izmosodott az ipar

Októberben az ipari termelés volumene 10,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

MTI
2015. 12. 08. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A havi adat a júliusi és augusztusi visszaesés után, a szeptemberi 3,0 százalékos emelkedést követően, másodszor mutatott javulást. A 10 százaléknál nagyobb éves növekedés ebben az évben csak a harmadik legjobb, a márciusi 11,4 és a júniusi 10,9 százalék után. A munkanaphatástól megtisztított index 12,7 százalékos éves emelkedést mutat.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az előző évhez viszonyított indexek növekedésében az is szerepet játszott, hogy tavaly októberben volt a legalacsonyabb az emelkedés, tehát jelentős bázishatás érvényesül. A tendenciák egyébként nem változtak, továbbra is a járműgyártás, illetve a járműgyártáshoz kötődő iparágak jelentik a fő húzóerőt – közölte.

A termelés az év első tíz hónapjában 7,1 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az októberi ipari termelés részletes adatait december 14-én közli második becslése alapján a KSH.

Ez főleg a bázishatásoknak köszönhető, a dinamika azonban gyorsabb lett a vártnál az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: az ipari termelés megugrása az egy évvel ezelőtti alacsony bázis miatt várható volt, azonban szignifikáns gyorsulást mutatott a szeptemberben mért 7,8 százalékos növekedéshez képest. Az elemző az idén 7,5 százalékhoz közelítő, jövőre 5,5 százalékos növekedésre számít. Németh Dávid, a K&H bank vezető elemzője szintén elsősorban bázishatásoknak tulajdonítja az októberi ipari termelés növekedését. A szakértő az év utolsó két hónapjában lassulást vár, előrejelzése szerint a termelés éves átlagos növekedése az idén 7,2 százalékot, jövőre 5 százalék körüli értéket érhet el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.