Törvénymódosítás miatt dőlhet be Budapest

Nem tudni, miből jut pénz jövőre közvilágításra, köztisztaságra, parkgondozásra a fővárosban. A BKV szipkázhatja el a pénzt.

MNO
2015. 12. 16. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfőn benyújtott „gazdaságélénkítő” salátatörvény részeként kedden a parlament módosította a helyi adókról szóló jogszabályt is, amivel a kormány egyetlen huszárvágással bedöntheti Budapestet – írja a Nol.hu.

A problémát az okozza, hogy a változtatás egyrészt felülírja a főváros és a kerületek közötti jelenlegi forrásmegosztási rendet, másrészt újraszabályozza a felhasználást. Eddig ugyanis a helyi iparűzési adóból származó bevétel 49-51 százalékban oszlott meg a kerületek és a főváros között, az utóbbi javára. Ez az arány jövőre 1,5 százalékkal, majd 2017-ben újabb 1,5 százalékkal tolódik el a főváros javára. Az új forrásmegosztás 2017-re 46-54 százalék lesz. Ez a 3 százalék 6 milliárd forint pluszt jelenthet a fővárosnak.

Csakhogy a kormány az állami normatíva csökkentésével már jövőre hatmilliárdot vesz ki a főváros zsebéből. Az állami támogatás ugyanis a jelenlegi 24 milliárdról 2016-ban 18 milliárdra, 2017-ben 15 milliárdra, majd 12 milliárdra csökken. Ezt nem ellentételezi a forrásmegosztási arány eltolásából adódó többlet.

Ám ennél is sokkal súlyosabb következményekkel jár a törvénymódosításban szereplő kitétel, miszerint az iparűzési adóból származó bevételt a szükséges mértékig a közösségi közlekedésre kell költeni. Ez pedig a cég belső eladósodottságát nézve akár azt is jelentheti, hogy az egészet a BKV-ra kell költeni.

A főváros többé nem kérhet állami támogatást, hiszen a kormány kérésének megfelelően biztosította a forrást, méghozzá cirka 100 milliárd forintos keretösszeggel. Ez a pénz akár elég is lehetne. Csakhogy a kormány korábbi intézkedései nyomán a fővárosnak gyakorlatilag ez maradt az egyetlen bevétele. Ebből jut közvilágításra, a parkokra, a szociális intézményekre és a beruházások önrészére is.

A Népszabadság Szentpéterváron érte el Tarlós István főpolgármestert, aki kérdésükre azt válaszolta, hogy vele nem egyeztettek az előterjesztésről, így annak pontos tartalmát sem ismeri. De ha valóban az áll benne, amit hallott, akkor a kormány ezzel felszámolja az agglomerációs közlekedést. A városvezető kiemelte, hogy ettől függetlenül továbbra is bízik a jövő heti egyeztetésben Orbán Viktorral.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.