További növekedésre számítanak a kiskereskedelemben

A kiskereskedelmi forgalom volumene októberben 4,0 százalékkal nőtt.

MTI
2015. 12. 03. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Január–októberben az élelmiszerek forgalma 3,5, a nem élelmiszer termékeké 7,7 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelem 7,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A KSH az októberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését december 18-án közli.

Az év hátralévő részében tovább növekedhet a kiskereskedelmi forgalom az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált adataira reagáltak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárja szerint az októberi éves 4,5 százalékos növekedés közel volt a várakozásokhoz. A szakértő úgy véli, éves átlagban 5,5 százalékos lehet a kiskereskedelem bővülése, ami jövőre is meghaladhatja a 3 százalékot.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste makroelemzői MTI-hez eljuttatott kommentárjukban kifejtették: a növekedés jövőre is folytatódhat, amelyet várakozásaik szerint a nettó reálbér emelkedése is segíthet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.