Tüntetésre készülnek a vámosok

Az érdekvédők szerint sokan tervezik, hogy kilépnek az állományból.

Horváth Attila
2015. 12. 13. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a bevezetés lehetőségét kellene vizsgálni, hanem a kész javaslatot kellene benyújtani. Nem lehet továbbra is megalázni azt az állományt, amelyik az állami bevételek jelentős részét biztosítja – mondta a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének (VPDSZ) elnöke. Holecz Gábor azután nyilatkozott lapunknak, hogy kedden a Magyar Közlönyben megjelent, a nemzetgazdasági miniszternek március 31-ig meg kell vizsgálnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) foglalkoztatottjainál az életpályamodell bevezetésének lehetőségét. A tárcavezetőnek vizsgálnia kell a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek, valamint a NAV hivatásos állományának „szolgálati jogviszonyával kapcsolatos átjárhatóság megteremtésének lehetőségeit is”.

A szakszervezet elnöke hangsúlyozta, arról, hogy bevezetik a modellt, már tavaly év végén született kormányhatározat. A szakszervezet javaslataira építve Vida Ildikó, az adóhatóság előző elnöke erről be is nyújtott egy tervezetet, de a kormány visszautasította.

– Nagyon remélem tehát, hogy csak a megfogalmazással van gond, és a velünk egyeztetett és véglegesen kidolgozott életpályamodellre vonatkozó javaslatot nyújtja be a nemzetgazdasági miniszter, nem pedig a bevezetés lehetőségéről tárgyalnak majd továbbra is a parlamentben. Azt várjuk, hogy utána az Országgyűlés ezt elfogadja, és legkésőbb júniusban elindul a modell. Ha ez nem történik meg, tüntetésekre kell számítani, nem tartható tovább ez az állapot. Rengeteg az elégedetlen ember a NAV-ban, akikkel nem lehet tovább játszadozni. A rendőröknél már tavaly óta működik a modell, szó van róla, hogy más állami szerveknél is bevezetik. Ha a NAV-nál elmarad, a tüntetéseken kívül arra is számítani kell, hogy rengetegen hagyják el az állományt – mondta Holecz Gábor.

A szakszervezeti vezető az életpályamodelltől egyébként azt várja, hogy az illetményben kiszámítható előremenetelt biztosítson a dolgozóknak. Fontosnak tartja, hogy a kettes fizetési osztályból megfelelő képzés esetén bárki előreléphessen az egyesbe. Ha valaki szakirányú végzettséget szerez, annak szerinte automatikusan ide kellene kerülnie.

Holecz hozzátette, ugyanolyan kedvezményeket várnak el, mint ami a rendvédelmi dolgozóknak jár. Az egyik ilyen a biztosítási rendszer, a másik a kedvezményes lakáshitel. A biztosítási rendszerről elmondta, az állam ebben az esetben elkülönít egy bizonyos összeget, amit arra használ fel, hogy a szolgálat közben megsérült dolgozókat segítse. Egyfajta garanciát nyújt arra, ha valaki nem tud dolgozni, akkor is fizetéshez jusson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.