Új fordulat a földtörvényben

Utolsó idei ülésnapján változtatott a parlament: felülvizsgálhatók lesznek a földhaszonbérleti díjak.

MTI
2015. 12. 15. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgári törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezések (Ptké.) és a földforgalmi törvény módosítását 130 igen szavazattal, 68 nem ellenében hagyta jóvá a Ház a fideszes Győrffy Balázs agrárkamarai elnök és Jakab István Magosz-elnök javaslatára.

Az Országgyűlés november közepén egyszer már módosította a földforgalmi törvényt, és lehetővé tette a haszonbérbe adott termőföldek bérleti díjának időszakonkénti felülvizsgálatát. Ám az előterjesztés kétharmados többséget igénylő passzusa, ami a sarkalatosságra és a korábban kötött haszonbérleti szerződések felülvizsgálhatóságára vonatkozott, nem kapta meg a kellő szavazatot,ezért most újra törvényt módosítottak.

A kedden, számos másik mellett elfogadott jogszabály alapján a föld tulajdonosa a hosszú távú haszonbérleti szerződés megkötése után öt évvel, majd később rendszeresen felülvizsgálhatja a bérleti díjat.

Ahogy a Magyar Nemzet írta tegnap, túljutottunk az állami földárverések első félidején, és az eddigi összesítésekből már most is látható, hogy az agrártárca állításával szemben nem a helyben lakó földművesek, kisgazdák vásárolják a magyar földet. Új földbárók születnek – nem csak Mészáros Lőrinc személyében –, a liciteken már több külföldi állampolgár is vásárolt területeket Magyarországon, és a gazdák egyre elkeseredettebbek.

Az árveréseken például nemcsak a felcsúti Mészáros földműves-família gazdagodhatott több száz hektárnyi földdel – együttesen mintegy 600 millió forintért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) adatai alapján –, de Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rokona is birtokos lett.

A kormány korábban bejelentette: a mezőhegyesi fejlesztések koordinálására miniszteri biztost neveznek ki, miközben folytatódtak a mezőhegyesi földekre kiírt árverések. Kivéve azokat a területeket, amelyek értékesítését a bíróság szerdán megtiltotta az államnak. Az eladást a Fővárosi Törvényszék a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. mint felperes tulajdonjogi vagy azzal szorosan összefüggő jogának védelmére állította le. December 8-án az ellenzéki pártok közös tiltakozást szerveztek Békéscsabára a kormány termőföld-privatizációs törekvései ellen.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Földet a gazdáknak! programmal kapcsolatos kormányhatározat egyik rendelkezését – közölte a testület a honlapján kedden. Szerintük a kormányhatározatnak a földek értékesítéséből származó bevétel felhasználásáról szóló rendelkezése ellentétes a korábban törvényben megállapított felhasználási célokkal, ezért ezt a pontot megsemmisítette.

Az Ab megállapította, hogy az állami tulajdonú földterületek értékesítéséből származó bevétel felhasználásáról a kormány nem rendelkezhet határozatban, mert az alaptörvény a nemzeti vagyon átruházását csak törvényben meghatározott célból teszi lehetővé. Továbbá azért is ellentétes a kormányhatározat vizsgált pontja a törvénnyel, mert a kormányhatározatban szereplő, „Magyarország fejlesztésére és az állami vagyon gyarapítására” vonatkozó fordulat tágabb felhasználási kört határoz meg, mint amit a törvényi szinten meghatározott földvásárlási és földbirtok-politikai célok lehetővé tesznek.

Az indítványt egyebekben elutasította az Ab, így a többi között azt a felvetést, amely kifogásolta, hogy a támadott jogszabályi rendelkezések alapján a három hektárnál nagyobb földrészletek árverését a kormányhivatalok folytatják le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.