Újra kapnak áramot a Krím félsziget lakói

A Jobboldali Szektor (PSZ) nem értett egyet a vezeték újbóli működésbe helyezésével.

MTI
2015. 12. 08. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán radikális nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) nem értett egyet a vezeték újbóli működésbe helyezésével, és bejelentette, hogy tiltakozása jeléül beszünteti részvételét a Krím blokádjában, és a szervezet önkénteseit onnan a kelet-ukrajnai frontvonalra irányítja át.

Előző nap Lemur Iszljamov, a civil blokád koordinátora a 112 Ukrajna televíziónak nyilatkozva közölte, hogy beszüntetik a Krímbe irányuló áramszolgáltatás akadályozását. Szavai szerint nem akarják, hogy a félszigeten élő átlagemberek szenvedjenek az energiablokád miatt, ezért nem akadályozzák meg a 220 kilowattos Kahovka-Titan áramvezeték üzembe helyezését. Hozzátette viszont, hogy a civil blokád résztvevői követelik az ukrán parlamenttől: mihamarabb fogadja el a már benyújtott törvényjavaslatot a Krímbe irányuló ukrán villamosenergia-szállítás teljes leállításáról. Emlékeztetett arra, hogy december 31-én lejár a Krímmel kötött energiaszolgáltatási szerződése Ukrajnának.

A krími tatárok, a Jobboldali Szektor és más ukrajnai szervezetek önkéntesei szeptemberben zárták le a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető közutakat, hogy megakadályozzák az áruszállítást. Az aktivisták azóta sem engednek be egyetlen kamiont sem a félszigetre. Az ukrán kormány november 23-án hivatalosan is elrendelte a Krímbe irányuló áruszállítás átmeneti tilalmát közúton, vasúton és tengeren egyaránt.

A félsziget Ukrajna felől történő áramellátása november 21-én állt le, miután ismeretlenek megrongálták a vezetékeket.

December 6-án Refat Csubarov, a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek az elnöke bejelentette, hogy a blokád résztvevői beleegyeztek a Krímbe irányuló áramszolgáltatás részleges visszaállításába, azaz a négy ukrán vezeték közül egynek, a Krímen kívül Herszon és Mikolajiv megyék egy részét is ellátó Kahovka-Titannak a visszakapcsolásába. A megrongált vezetéket egy hete javították meg az Ukrenergo állami villamosenergia-szolgáltató vállalat szakemberei, de mostanáig nem kapcsolták be a kijevi vezetés és a blokád aktivistái közötti megállapodásra várva.

Helyi jelentések szerint a Krímbe vezető többi áramvezetéknél az aktivisták továbbra is fenntartják a blokádot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.