Varga: Nőhet a lakásépítések száma

Emellett kiemelte: Magyarország nem lesz vesztese az amerikai kamatemelésnek.

MTI
2015. 12. 17. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető egy kormányablak-átadón kifejtette: a csokra nyár óta több mint 40 ezren jelentkeztek, ami mutatja, hogy a megnövelt támogatások jó eséllyel nagyobb építési kedvet fognak indukálni.

A 10 millió forintos támogatás, a 10 millió forintos hitellehetőség és az 5 millió forintos áfa-visszaigénylési lehetőség nagymértékben segíti a gyermekvállalókat abban, hogy lakáshoz jussanak – emelte ki.

Varga Mihály arról számolt be, hogy tavaly és idén is mintegy 8-9 ezer családi ház és lakás épült, az épített ingatlanok száma jövőre több ezerrel növekedhet. A gazdaság csak nyer az egészen, nem beszélve a családokról, akik otthonhoz tudnak jutni – értékelt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. A csok kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Önerős építkezésnél pedig 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Varga Mihály emellett azt mondta: a Fed döntésével azok az országok – például Kína és Brazília – kerülhetnek nehezebb helyzetbe, amelyek nagymértékben eladósodtak és ki vannak téve a nyersanyagárak változásának.

Magyarország nem tartozik ebbe a körbe – jelentette ki, kifejtve: az ország az elmúlt években jelentősen csökkentette adósságállományát, és sikerült elérni azt is, hogy a magyar államadósság finanszírozása teljesen biztonságossá vált.

Varga Mihály szerint a kamatdöntés – ahogy a világgazdaság egészére – Magyarországra is hatni fog, az amerikai jegybank a következő években folyamatosan emelni fogja majd a kamat szintjét, és emiatt versenyhelyzet áll elő, a tőke biztonságos befektetési lehetőségeket keres.

A miniszter kitért arra is, hogy noha a térség devizái kicsit gyengültek a bejelentés hatására, a piac már számított a Fed lépésére.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az irányadó kamat 0,0–0,25 százalékos sávját szerdán 25 bázisponttal 0,25–0,50 százalékra emelte. A szervezet monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

Új korszak kezdődik az otthonteremtésben, a családok olcsóbban, gyorsabban, egyszerűbben tudnak otthont teremteni a kormányzati lépések segítségével – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Mára lezárult a devizahitelek korszaka, idén nyáron életbe lépett a családi otthonteremtési kedvezmény, a parlament elfogadta a lakásépítési áfa 27-ről 5 százalékra csökkentését, önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa, és 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, valamint ugyancsak 10 millió forintos állami hitelt biztosítanak majd a három gyermeket vállaló családoknak – sorolta az intézkedéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.