Vasút, utas, applikáció – mi köti őket össze?

Az okostelefonokra letölthető alkalmazás lehetővé teszi az útvonal tervezését.

MTI
2015. 12. 22. 12:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közlekedés operatív program részeként megvalósított beruházásnak a MÁV Szolgáltató Központ volt a fejlesztője. Az uniós támogatás aránya a záró tárgyalások után lesz végleges, 75 és 80 százalék közé esik – válaszolta Kormányos László az MTI kérdésére.

Az okostelefonokra letölthető alkalmazás lehetővé teszi az útvonal tervezését, az állomási – az onnan induló és oda érkező vonatokkal kapcsolatos – információk lekérését és térképes, valós idejű vonalkövetésre is lehetősége van az utasnak. A telefonon megjelennek a Mávinform hírei is.

Eddig 160 ezren töltötték le az applikációt, amely a jelenlegi mindhárom platformon futtatható – ismertette a részleteket a marketing- és fejlesztési vezető.

A tervek közül Kormányos László azt emelte ki, hogy a mobiltelefonos jegyértékesítést is lehetővé teszik. Fizetés után az utas egy kódot kap, amelyet a telefonja képernyőjén ellenőriz majd a jegyvizsgáló. Tervezik azt is, hogy a vonat összeállítását is tartalmazza a rendszer.

A beruházás részeként 3100 tabletet szerzett be a mozdonyvezetőknek a MÁV-Start. A mozdonyvezetők ezzel egy felületen látják a közlekedéshez szükséges összes adatot, ami növeli a közlekedés biztonságát.

Az új rendszert egy éve teszteli 30 mozdonyvezető – szólt a részletekről Rácz Imre, a MÁV-Start üzemeltetéstámogatási vezetője. Január és március között minden mozdonyvezető megkapja a táblagépet, majd az oktatás után novembertől élesben használják az eszközöket – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.