Visszakapta az államkötvényeit Győr

Kamatot is kapott a város az egymilliárd forint értékű államkötvényei után.

MTI
2015. 12. 11. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Domanyik Eszter, a megyeszékhely városházi szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: az állampapírokat a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi törvény alapján kapták vissza.

A közlemény idézi Borkai Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármestert, aki szerint „méltatlan Győrhöz az a politikai acsarkodás, amellyel az ellenzék próbált magának előnyt kovácsolni a Quaestor körül kialakult helyzetből”, és „megkérdőjelezték, hogy Győr államilag garantált államkötvényt vásárolt-e”.

Domanyik Eszter május 14-én közölte, hogy a Quaestorral január 16-án kötött szerződés szerint az önkormányzat 999 millió 987 ezer 373 forint értékben vásárolt államkötvényeket a brókercégen keresztül, s az állampapírokat a zár alá vétel megszüntetése után a Quaestor felszámolóbiztosa ki fogja adni az önkormányzatnak.

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén letartóztattak három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.