170 milliárdért adott már el földeket az állam

Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek a Földet a gazdáknak programban.

MNO
2016. 01. 17. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bitay Márton Örs az MTI szerint hangsúlyozta, hogy a program célja nem a bevételszerzés, hanem a magyar földművesek, a középosztály, a családi vállalkozások segítése, valamint a spekuláció kiszűrése. A program keretében főként kis területeket értékesítettek, mintegy 7000 gazda vásárolt 12 ezer birtoktestet.

Az államtitkár sikeresnek nevezte a programot, és kiemelte, hogy tavasz végéig további 140 ezer hektár földet kívánnak eladni. Ebben a körben már halastavak is lesznek, így összesen 260-280 ezer hektárt értékesítenek. Emlékeztetett rá, hogy a kezdeti tervek szerint 350 ezer hektárt szántak eladásra, de le kellett vonni bizonyos területeket, például mintagazdaságokat vagy honvédségi kezelésben álló övezeteket.

Bitay Márton Örs nyomatékosította, hogy senki nem ajándékba vagy jutányos áron kapja meg a földet, amelyre húszéves elidegenítési és terhelési tilalom is vonatkozik.

„A polgári Magyarország a Fidesz szerint azt jelenti, hogy Orbán Viktor környezete nagybirtokossá válik” – írta Bitay sajtótájékoztatójára reagáló közleményében az ellenzéki párt. Szerintük „az új hűbéri rendszerben kérges tenyerű gázszerelők, fitneszedzők, műkörmösök” családjai szereznek több ezer hektáros nagybirtokokat.

„A Fidesz Orbán Viktor 2010-es ígérete ellenére azt is végigvitte, hogy egy olasz állampolgár Lábod határában az NFA által 135 millió forintért megvásárolt területet feleannyiért, 73 millió forintért vásárolhassa meg az államtól” – tette hozzá a párt, amely szerint

„a polgári Magyarországon ilyen nem fordulhat elő. A Fidesz, miközben polgári Magyarországról beszél, saját klientúráját építi a magyar adófizetők kárára. A Fidesz már nem képviseli a polgári Magyarországot”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.