A Ciprus és Izrael partjai közt talált gázmezőkről tárgyaltak

A háromoldalú találkozón Alexisz Ciprasz görög kormányfő is részt vett.

MTI
2016. 01. 28. 23:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozón a három államférfi több közös beruházásról állapodott meg, amelyek érintik egyebek mellett turizmust, a környezetvédelmet, a vízgazdálkodást és az energiaipart. Szó volt a migrációról és a terrorizmus elleni harcról is.

Benjámin Netanjahu a találkozó után közölte, hogy mások mellett egy gázvezeték megépítéséről tárgyaltak, amely földgázt szállítana az izraeli és ciprusi partok közötti gázmezőkről először Ciprusra, onnan pedig Görögországon át Európa más országaiba.

Juvál Steinic izraeli energia- és infrastrukturális ügyi miniszter korábban arról számolt be, hogy becslések szerint 10-15 ezer milliárd köbméter földgázt rejt a Földközi-tenger keleti részének medencéje.

A három ország emellett összekapcsolná elektromos hálózatait az 1500 kilométer hosszú EuroAsia Interconnector nevű víz alatti vezetékkel, és közel 2000 megawattnyi, földgázból nyert villamos energiát szállítana Európába. A projekt első szakaszában Izrael és Ciprus hálózatait kapcsolnák össze egy 329 kilométeres vezetékkel.

„A három országnak közös érdekei és céljai vannak a biztonság, a stabilitás és a jólét megteremtésében” – mondta az izraeli miniszterelnök.

Anasztasziadisz osztotta Netanjahu véleményét, és hozzátette: a három ország együttműködése nem kizárólagos, nyitottak más, hasonló gondolkodású partnerek részvételére. A ciprusi államfő megjegyezte, hogy lehetségesnek tartja egy gázvezeték építését Törökországba, ha megoldást találnak Ciprus újraegyesítésének kérdésére.

Ciprust 1974-ben egy, a sziget Görögországgal való egyesítését célzó görög puccskísérletet követő török invázió szakította ketté, a mára már csak török nyelvű ciprusiak lakta északi és a görög nyelvű lakosság lakta déli részre. Ciprus görög, illetve török felének elnöke a minap tárgyalt egymással, és mindketten azt ígérték, hogy még az idén megszülethet a kettéosztott sziget újraegyesítéséről szóló békemegállapodás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.