A Foxconn megvenné a Sharpot

A tajvani vállalat 600 milliárd jenes vételi ajánlatot tett.

MTI
2016. 01. 21. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bloomberg hírügynökség vállalati belső forrásra hivatkozó értesülése szerint a Foxconn 600 milliárd jenes (5,1 milliárd dollár, 1480 milliárd forint) vételi ajánlatot tett a Sharpra. A hírügynökséget tájékoztató forrás szerint a Sharp január végéig dönt az ajánlat elfogadásáról. A Foxconn (Hon Hai Precision Industry) szóvivője nem kommentálta az értesülést a hírügynökségnek. Az üzlet – amennyiben megvalósul – a legnagyobb akvizíció lesz a Foxconn részéről 2009 óta, amikor 5,3 milliárd dollárért vásárolta meg a Chi Mei Optoelectronics képernyőgyártó részlegét, az Innolux vállalatot.

Az egyebek között az Apple számára iPhone készülékeket gyártó Foxconn 2012-ben már próbálkozott befektetéssel a Sharpban, az üzlet azonban irányítási és felügyeleti nézeteltérések miatt meghiúsult. A Foxconn akkor 66,9 milliárd jent ajánlott fel a Sharp 9,88 százalékos részvénypakettjéért.

A tárgyalások fonalát a cégek tavaly vették fel ismét, amikor a Sharp törlesztési problémák miatt a japán állami innovációs alaphoz fordult támogatásért.

Az elektronikaialkatrész-beszállítással, összeszereléssel és logisztikával foglalkozó Foxconn a Sharp révén kibővíthetné működési területét, a Sharp, az okostelefon- és táblagépképernyők egyik legnagyobb gyártója pedig szert tehetne a Foxconn ügyfelei, köztük az Apple, az Amazon és a Xiaomi megrendeléseire.

A Sharp részvénye Tokióban 25 százalékos átmeneti erősödés után 6 százalékos nyereséggel zárt csütörtökön. A részvény árfolyama 2015-ben 53, 2014-ben pedig 20 százalékkal esett.

A társaság piaci tőkeértéke a részvény csütörtöki záróárfolyamán 218 milliárd jen. A Bloomberg adatai szerint adósságállománya 2015. szeptember 30-án 791,8 milliárd jen volt. Az oszakai elektronikai konszern az elmúlt négy pénzügyi év alatt összesen 1100 milliárd jen veszteséget szenvedett el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.