Aj Vej-vej-botrány: a Lego engedett a nyomásnak

Ezentúl nem firtatják, miért rendel valaki nagy mennyiségű játékkockát.

MTI
2016. 01. 13. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aj Vej-vej a véleménynyilvánítás szabadságának témáját feldolgozó új művéhez használt volna legókockákat, de a megrendelését nem fogadták el. A Lego akkor vállalati politikájára hivatkozva közölte, hogy nem adnak legókockákat olyan projektekhez, amelyeknek „politikai célja” van. A kirobbant botrány nyomán legógyűjtő akció indult a művész új projektje számára a világ több múzeumában.

A Lego eljárását Aj Vej-vej cenzúrának minősítette, és emberi jogi csoportok is tiltakozásukat fejezték ki a dán cégnek.

A Lego kedden közleményben hozta nyilvánosságra, hogy ezentúl nem foglalkozik azzal, miért vásárol valaki a játékkockáiból. A cég nem említette meg konkrétan a kínai művész nevét az üzletpolitika megváltoztatásával kapcsolatban, csupán úgy fogalmazott: „a korábbi szabályok félreértésekhez vezethettek és következetlennek tűnhettek”.

A nyilvános projektekhez felhasznált legókockák vásárlóinak ezentúl csupán azt kell jelezniük, hogy nem a Lego támogatásával készült alkotásuk.

Aj Vej-vej már korábban is használt legót műveihez: Nelson Mandela és további híres másként gondolkodók portréját készítette el a kockákból. Ősszel egy ausztrál galériában decemberben megnyíló kiállításához rendelt legókat. A kockagyűjtés eredményeként végül meg is tudta valósítani elképzelését.

A BBC News beszámolója szerint a kínai művész a Lego közleményére válaszul fotót töltött fel szerdán az Instagramra, amelyen egy kisfiú legókockákat erősít a hajára, szemöldökére, bajszára és szakállára. A fotó alatt egy mosolygós emodzsi szerepel az aiww, vagyis a művész nevének rövidítése mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.