Alibaba: jobban teljesített, mint korábban gondolták

Nem elég, hogy vettek egy 112 éves lapot, az ügyfeleik száma és a forgalom is hihetetlenül megugrott.

MTI
2016. 01. 28. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrejelzésekre rácáfoló mértékben, 32 százalékkal, 34,54 milliárd jüanra (5,33 milliárd dollárra) növelte bevételét a tavalyi utolsó negyedévben, pénzügyi éve harmadik negyedévében az Alibaba Group Holding Ltd. internetes kereskedelmi portál. Kínában viszont ennél kisebb mértékű volt a növekedés, 23 százalékos, három éve a legalacsonyabb.

Az elmúlt negyedévben az Alibaba 407 millió aktív ügyféllel rendelkezett, 22 százalékkal többel, mint egy évvel korábban. A mobileszközökön csatlakozó aktív ügyfelek száma még ennél is nagyobb mértékben, 48 százalékkal emelkedett, és elérte a 393 milliót. A mobileszközökön lebonyolított forgalom közel megháromszorozódott a negyedév folyamán. Az internetes platform közvetítésével gazdát cserélt árucikkek összértéke a negyedévben 23 százalékkal, 964 milliárd jüanra (147 milliárd dollárra) emelkedett.

Annyira érezték a növekedést, hogy december elején vettek egy lapot.

Az Alibaba 2014-ben vitte részvényét tőzsdére a történelem legnagyobb, 25 milliárd dolláros kibocsátásával. A cég Kínában 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az online kiskereskedelemben, a világpiacon pedig az Amazon.com legnagyobb konkurensének számít.

Az Alibaba részvénye a kínai gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatban táplált nemzetközi befektetői aggodalmak miatt tavaly 15 százalékot veszített árfolyamából. A negyedéves eredményadatok ismeretében azonban a részvény a tőzsdén kívüli kereskedelemben a New York-i piaci nyitás előtt csütörtökön több mint négy százalékkal erősödött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.