Bevásárol a kormány az orosz helikopterekből?

Orbán Viktor moszkvai látogatása során harminc helikopter vételéről is tárgyalhat Vlagyimir Putyinnal.

MNO
2016. 01. 22. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírt a Népszabadság hozta le még kedden, melyet alátámaszthat egy most megjelent közlés: a HVG ugyanis kiszúrta, hogy Sputnik.ru orosz hírportál egy moszkvai székhelyű fegyverkereskedelmi elemző intézetet idéz, mely szerint szintén 142 milliárdért vásárolna be a kormány. Az intézet szóvivője a beszámoló szerint hozzátette, hogy a szerződést akár ki is bővíthetik a jövőben, mert Magyarország le szeretné cserélni az Mi–8-asokból és Mi–17-esekből álló helikopterflottáját. A vásár lebonyolítására Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatásán kerülhet sor a Népszabadság szerint.

Mint írták, az idei büdzsé nem tartalmazza ezt a kiadást, de munkatársuknak azt mondták, hogy Orbán egymaga is döntést hozhat ilyen súlyú stratégiai kérdésben. A hírek eddig az amerikai gyártók közül a Sikorsky és a Bell indulásáról szóltak, és bizonyosan pályázik a német-francia Airbus Helicopters, az olasz AgustaWestland, illetve a Korean Aerospace Industries is a honvédség helikopterbeszerzési tenderén.

Úgy tűnik, fontosnak tartják a fegyverkezést mostanában: a Magyar Nemzet tegnapi számában ugyanis arról írtunk, hogy négy darab könnyű repülőgépet – értesülésünk szerint valószínűleg cseh Zlineket – kap a honvédség az évek alatt elhanyagolt, több mint húszéves Jak–52-esei pótlására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.