Csok: a családról sem feledkezhetünk meg

A pszichológus szerint egy ilyen súlyú pénzügyi döntésnél a legfontosabb a kölcsönös bizalom.

MNO
2016. 01. 15. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok kapcsolatban jelent problémát, hogy a házastársak nem beszélik meg egymás között a pénzügyeket, és nem tisztázzák, hogy kinek milyen felelőssége van ebben – írja a Pénzcentrum. A portál pszichológust kérdezett az új csokról, hogy miként kell döntenünk otthon a pénzügyeinkben.

„A legjobb megoldás ilyen esetekben, ha leülnek egymással és mindent alaposan átbeszélnek. Fontos, hogy mindkét fél érdeke érvényesülni tudjon, megalapozottan döntsenek, és közös megegyezés alapján kezeljék a pénzügyeket. A legfontosabb azonban egy ilyen súlyú pénzügyi döntésnél a kölcsönös bizalom” – mondta Orbán Nóra párkapcsolati szakértő, coach, mediátor, tréner.

Emellett fontos, hogy közösen tervezzük meg a havi kiadásokat, részletesen kitérve arra, ki mire és mennyit költ. Még ha közös is a kassza, érdemes egy részét úgy elosztani, hogy azt mindkét fél az igényeinek megfelelően, szabadon elkölthesse. Fontos az is, hogy tartsuk magunkat a megbeszéltekhez, ne játsszuk el a másik fél bizalmát. Emellett el kell kerülni a rivalizálást abban az esetben is, ha az egyik fél többet keres, mint a másik. Végül pedig érdemes részletesen utánajárni, hogy az adott banknál van-e lehetőség közös számlavezetésre, és ez esetlegesen milyen kedvezményekkel jár.

A kellemetlen következmények elkerülése miatt érdemes átgondolnunk a hitelfelvétel előtt, hogy milyen összegű és milyen futamidejű jelzáloghitelt tudunk felvenni pontosan. A nagycsaládosok többségének jó megoldás lehet az új csok, viszont akik nem jogosultak a kedvezményes hitelre, azoknak a piaci kamatozású lakáshitelek lehetnek a legjobb megoldások. Mostanra már 4 százalék alatti teljeshiteldíj- mutatóval (thm) is találhatunk kölcsönt.

Mivel a kedvezményes kamatok biztosítását a bankok általában jövedelem-jóváíráshoz kötik, ezért azt sem árt megnézni, hogy a választott banknál mennyibe kerül nekünk a folyószámla vezetése. Egyes bankok a partnerbiztosítójuknál kötött lakásbiztosítás esetén további kedvezményeket adhatnak, ezzel is érdemes lehet kalkulálni. Ha a hitel felvételekor megtakarítást indítunk (jellemzően lakástakarékot vagy életbiztosítást), akkor további kamatkedvezményeket kaphatunk. Van olyan pénzintézet, ahol már meglévő megtakarítást elhelyezve is kapunk kamatkedvezményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.