Csökkentették Lengyelország rugalmas hitelkeretét

Ez azt jelzi, hogy némileg mérséklődtek a kockázatok.

MTI
2016. 01. 14. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF éppen egy évvel ezelőtt hosszabbította meg a rugalmas hitelkeret futamidejét két évre.

„A rugalmas hitelkeret védelmet nyújt Lengyelországnak a külső kockázatokkal szemben és erősíti a befektetői bizalmat” – fogalmaz az IMF közleménye. „A csökkentett összeg pedig azt jelzi, hogy némileg mérséklődtek a kockázatok és erősödtek a lengyel gazdaság alapjai” – közölték.

Lengyelország 2009-ben kötött rugalmas hitelkeret-megállapodást az IMF-fel, amit azóta többször meghosszabbított, de a kerethez eddig egyszer sem nyúlt.

Az IMF által kínált elővigyázatossági jellegű pénzügyi eszközök közül az FCL jár a legkevesebb feltétellel. Az IMF csak kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államoknak tartja fenn ezt az eszközt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.