Eladási hullám söpört végig a közel-keleti piacokon

Jelentős veszteségben álltak a tőzsdék vasárnap késő délelőtt.

MTI
2016. 01. 17. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára több mint 5 százalékkal csökkent és 12 éves mélyponton, 29,24 dolláron zárt. Az olajfajta ára a héten 13 százalékkal esett.

Az olajpiacon komoly túlkínálat van, ez nyomja le az energiahordozó árát. A helyzetet csak rontja majd, hogy Irán, néhány órával azután, hogy szombaton feloldották a vele szemben alkalmazott nemzetközi szankciókat, máris bejelentette: kész napi 500 ezer hordóval növelni olajexportját.

A térség legnagyobb olajtermelője és egyben legjelentősebb olajexportálója, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere vasárnap azt mondta, hogy szerinte „az olajpiac megnyugvása a termelők és a fogyasztók együttműködésével érhető el, ez azonban időt vesz igénybe”.

Vasárnap a legnagyobb vesztes a térségbeli tőzsdék közül a szaúdi volt, az ottani irányadó mutató csaknem 7,5 százalékos mínuszban állt, de 7 százalék veszteséget jelzett a katari börze fő indexe is.

Jelentősen, több mint 4 százalékkal gyengült továbbá az egyiptomi értéktőzsde vezető mutatója. Vasárnap különösen a helyi befektetők adtak el, miután az elmúlt napokban a külföldi befektetők szabadultak az egyiptomi részvényektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.