Gázmezőre bukkanhattak Izraelnél

Egy izraeli gázkitermelő energiaipari csoport komoly méretű földgázmező jeleire bukkant.

MTI
2016. 01. 17. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Isramco Negev és a Modiin Energy nevű vállalatok vezette csoport a Tamar földgázmező méretéhez hasonló földgázlelőhelyre utaló jelekről számolt be a helyi médiának. A gázmező a becslések szerint 254 milliárd köbméter földgázt rejthet magában. A 2013 óta kitermelés alatt lévő Tamar csak egy kicsivel nagyobb, az 282 milliárd köbméter gázt tartalmaz.

A Dániel nevű koncessziós zónában működő vállalkozások képviselője közölte, hogy a lehető leghamarabb megkezdik a több tíz millió dollárba kerülő próbafúrásokat. A Dániel nevű területen a bonyolult szerkezeti jellemzők miatt számos helyen kell felderíteni a földrétegek mélyét, míg az eddig felfedezett Tamar és Leviatán földgázmezők egységes szerkezetet alkottak, és ezért ott egyszerűbb volt a földgáz utáni kutatás.

2012-ben több terület mutatta jelentős földgáztartalék jeleit a szeizmográfos becslések alapján, de később a próbafúrásokon kiderült, hogy nem tartalmaznak semmit. A földgázmező vasárnapi első, szeizmológiai jeleinek bejelentésére a Modiin Energy részvényei mégis megugrottak négyszázhatvanöt százalékkal, és az Isramco Negev papírjai is értékesebbek lettek szerényebb mértékben, 2,35 százalékkal.

A Daniel nevű terület kitermelésére jogosult csoportban hetvenöt százalékban részes az Isramco és tizenöt százalékban a Modiin Energy. Mellettük több más cég kisebb részesedéssel vesz részt. Cáhi Szultán, a Modiin Energy egyik főrészvényese szerint a Daniel hatalmas potenciált jelent, és alapvetően megváltoztathatja Izrael energiapiacát. „Ha megvalósulnak a lehetőségek, akkor ez nagyban ösztönzi majd a versenyt a piacon” – nyilatkozta.

A verseny éleződése különösen fontos az izraeli gázüzletágban, mert Benjámin Netanjáhú miniszterelnök a múlt hónapban biztonsági okokra hivatkozva aláírt egy vitatott gázkoncessziós egyezményt, amely szerint a Noble Energy és a Delek-konzorciumok kapták a Leviatánnak elnevezett, izraeli vizeken talált legnagyobb földgázmező kitermelési jogát. Az üzlettel annak ellenzői szerint monopóliumot hozott létre, amely csökkenti a versenyt.

Izrael az utóbbi években több földgázmezőt fedezett fel földközi-tengeri partjainál. Közülük a legnagyobb az 535 milliárd köbméter földgázt rejtő Leviatán volt, amely a szakértők szerint az országot a térség egyik földgázhatalmává teheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.