Győrben fogja gyártani a Q3 modellt az Audi

Korábban a spanyolországi Martorellben gyártotta az Audi legkisebb szabadidő-autóját.

MTI
2016. 01. 20. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója kifejti, a Q3 gyártásának áthelyezése Győrbe igazolja az Audi Hungaria kompetenciáit és teljesítőképességét, valamint Magyarország mint gyártó telephely versenyképességét.

Az MTI megkeresésére Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Motor Kft. szóvivője közölte: a Q3 modell győri gyártásának pontos kezdetéről egyelőre nem adnak információt.

Az Audi újabb döntése megerősíti Magyarország pozícióját az európai autóipar élvonalában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel. A tárcavezető kiemelte: az Audi Q3-as modellek gyártásának Győrbe telepítése bizonyítja, hogy a magyar gazdasági-befektetési környezet, és a magyar munkaerő képzettsége továbbra is komoly vonzerőt jelent a világ legnagyobb vállalatainak is.

Az Audi közleménye szerint az első, tisztán elektromos meghajtású SUV modell sorozatgyártása a világpiacra a brüsszeli telephelyen 2018-ban kezdődik meg. Emellett a gyár tevékenysége saját akkumulátorgyártással is bővül, ezzel a Volkswagen-konszern központi gyára lesz az elektromobilitás területén. Az eddig Belgiumban készülő Audi A1 modell gyártását a vállalat a spanyol Martorellbe helyezi át, míg a jelenleg Spanyolországban gyártott Q3 a győri gyártósorokról fog legördülni.

A tájékoztatásban Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke kifejtette, hogy az új elosztás növeli a gyártási hatékonyságot, tovább erősíti a telephelyeket, amivel újabb szinergiákat teremtenek a Volkswagen-konszernen belül, és fontos kulcskompetenciákat egyesítenek. A modellek áthelyezéséről szóló döntések biztosítják a munkahelyeket és ösztönzik a gyártási hálózat nemzetközi jellegét – fűzte hozzá.

A Brüsszelben gyártandó SUV az Audi Q5 és Q7 közé illeszkedik a termékpalettán. A nagy hatótávolságú akkumulátorral és három elektromotorral felszerelt elektromos modell a „sportosság, menetdinamika és hatékonyság magas fokát kínálja”. A több mint ötszáz kilométeres hatótávolság és a gyors feltöltés lehetősége biztosítja a mindennapi használhatóságot – hangsúlyozták.

A győri gyárban jelenleg négy modellt állítanak elő: az A3 Limousine-t, az A3 Cabriolet-t, valamint a TT Coupét és a TT Roadstert.

Az Audi Hungaria Motor Kft. az Audi-konszern tagja, az Audi- és Volkswagen-konszern központi motorszállítója. 2015-ben a vállalatnál 2 millió 22 ezer 520 motor és 160 206 jármű készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.