Ilyet még nem láttak Kínában

Újabb összeomlás jöhet a tőzsdéken? A feldolgozóipar számaitól ijedtek meg a befektetők.

MNO
2016. 01. 04. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint hétfőn délután fél kettő körül a Shanghai Composite hirtelen 7, a Shenzen Composite pedig több mint 8 százalékot esett, így a nap hátralévő részére be is szüntették a kereskedést. Ilyesmi először fordult elő Kínában, a tavaly nyári emlékezetes megzuhanás előtt ugyanis nem volt hasonló rendszer az ottani piacon bevezetve. Öt százaléknyi kilengés 15 perces kereskedési szünetet jelent, 7 százalék feletti esetében (akár pozitív, akár negatív irányba) egész napra bezárják a tőzsdét.

A Caixin nevű kínai médiatársaság által készített nem hivatalos felmérés alapján a decemberi beszerzési menedzser index (BMI) 48,2 lett az előző havi 48,6 után. Ötven pont alatt a feldolgozóipar visszaesésére lehet számítani. Elemzők szerint azonban a helyzet nem annyira vészes, mint amennyire megijedtek a befektetők. Noha a mai adat a szektor további gyengélkedésére utal, összességében egész jól áll a kínai gazdaság – nyilatkozták a CNN-nek a Capital Economics szakértői. A feldolgozóipar már öt hónapja zsugorodik.

A hivatalos, kormányzati BMI-számok egyébként valamivel rózsásabb képet mutatnak a Caixin adatainál, de azokban jóval nagyobb súlyt kapnak a nagyvállalatok. A Caixin-féle felmérés kisebb mintán készül, és inkább a kisebb cégekről szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.