Infókartell: 4 milliárd forintra büntették a Bankszövetséget

A BankAdatban részt vevő tagvállalkozások szinte teljes egészében lefedték a hazai bankrendszert.

SzE
2016. 01. 12. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bankszövetség tagjai által az adatbázisban megosztott egyedi, üzleti titkoknak minősülő, stratégiai adatok – amelyek például mennyiségekre, költségekre, keresletre, nyereségességre vonatkoztak – azt biztosították, hogy a pénzintézetek naprakész információval rendelkezzenek a piacról, a piaci folyamatokról, versenytársaik teljesítményéről, üzletpolitikájáról, illetve stratégiájáról. Az elérhető információkat az érintett pénzintézetek elsősorban az üzleti tervezésnél, a stratégiaalkotásnál és a termékfejlesztésnél használták fel.

A hatóság álláspontja szerint a BankAdat keretében megvalósult információáramlás olyan információcserének minősül, amely sérti mind a magyar, mind az uniós versenyjogi szabályokat.

A jogsértés miatt a versenyhivatal a Bankszövetséggel szemben 4 milliárd, a Bankárképzővel szemben pedig 15 millió forint bírságot szabott ki. A hatóság az összeg meghatározásánál súlyosító körülményként vette figyelembe többek közt azt, hogy a BankAdatban részt vevő tagvállalkozások szinte teljes egészében lefedték a hazai bankrendszert, együttes piaci részesedésük meghaladta a 80 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.