Jól megy a járművek és az elektronikai kütyük gyártása

Novemberig az ipari termelés 7,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

MTI
2016. 01. 13. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónaphoz viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent novemberben az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat szerint. 2015 első tizenegy hónapjában az ipari termelés 7,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipari export volumene 10,4 százalékkal meghaladta a 2014. novemberit. A belföldi értékesítés 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 8,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A feldolgozóipar exportértékesítésének 39 százalékát kitevő járműgyártás kivitele 14,1 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 15,1 százalékkal bővült. Az alkatrészeket előállító szakágazatokban a növekedés üteme még ennél is magasabb volt. A feldolgozóipar exportértékesítésének 39 százalékát kitevő járműgyártás kivitele 14,1 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítés 30,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,5 százalékkal nőtt. Az export 8,3 százalékkal, a belföldi eladások – négyhavi csökkenés után – 6,9 százalékkal emelkedtek éves összevetésben. Egy kivétellel az iparág minden szakágazatában nőtt a kibocsátás, a legnagyobb, 40 százalékos súlyú elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában 4,1 százalékkal.

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés több mint 10 százalékát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 8,0 százalékkal emelkedett, mind a hazai (4,3 százalékos), mind a külpiaci (15,6 százalékos) eladások élénkülése nyomán. Az alág termelésének 24 százalékát képviselő legnagyobb alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 10,6 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb mértékben, 29 százalékkal a csekély súlyú dohánytermék gyártás emelkedett.

Rendeltetés szerint bontva a tartós fogyasztási cikkek belföldi értékesítése novemberben 23,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a nem tartósaké 2,0 százalékkal nőtt. A beruházási javak eladása 25,3 százalékkal emelkedett.

A kiemelt feldolgozóipari ágazatok 12,9 százalékkal több új megrendelést kaptak novemberben, mint egy évvel korábban, a járműipar új rendelései 16,8, a gépiparé – féléves csökkenés után – 37,4 százalékkal emelkedtek. Az új exportrendelések 11,4 százalékkal, ezen belül a járműgyártásé 14,6, a géprendelések 39,0 százalékkal nőttek. Ezzel az összes rendelésállomány 13,2 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit, a járműrendelések 28,2, a gépipar rendelésállománya 20,7 százalékkal volt magasabb. Az exportrendelések teljes állománya 14,2 százalékkal, a járműipar exportrendelései 28,1, a gépiparé 21,8 százalékkal, a villamosberendezésekre szóló exportrendelések pedig 156,5 százalékkal haladták meg a 2014. novemberit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.