Kéményseprés: jöhet a katasztrófavédelem

Beszáll az állam, így az idei lesz a nagy szolgáltatóváltás éve a lakossági gáz- és áramfelhasználók számára.

Illés József
2016. 01. 14. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E hét végéig ad lehetőséget a decemberben megalkotott úgynevezett kéményseprőtörvény a megyei jogú önkormányzatoknak, hogy eldöntsék: július elejétől maradnak-e az eddigi szolgáltatójuknál, vagy hathavi felmondási idővel szerződést bontanak, és az év közepétől a katasztrófavédelemre bízzák a kéményseprési teendőket. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke úgy véli: nem sok lehetőségük maradt a helyhatóságoknak a választásra, miután július elejétől ingyenes lesz a kéményseprés. Így csak az a polgármesteri hivatal dönthet a magántársaságok megbízása mellett, amelyik képes lesz fizetni a szolgáltatásokért. A vállalkozások ugyanis díjbevétel nélkül maradnak, és nem lesznek képesek önfenntartó módon működni. A legtöbb érintett település már meghozta a döntést – tette hozzá a szakember –, a megyék többsége a katasztrófavédelmet választotta. Idehaza a szakmai számítások szerint 4,5-5 millió kémény működik, és becslések szerint ebben az évben több mint kétmillió háztartás kerül át a mostani kéményseprő-szolgáltatójától az államihoz.

A kényszerű szolgáltatóváltás ugyanakkor idén az ország összes háztartását érinti. Egyes családoknál ugyanis az állami gáztársaság veszi át a korábbi helyét, míg másutt az áramcéget államosítják. A lakossági gázpiacon az állami Főgáz Zrt. válik idén egyeduralkodóvá, amely az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. „szakmai irányítása” alatt működik.

Az ENKSZ tavaly sorra kötötte a lakossági ügyfelek átvételét célzó megállapodásokat szolgáltatókkal: a Magyar Telekommal, a GDF Suez Magyarországgal, az E.ON Energiaszolgáltatóval és a Tigázzal. A váltás során a lakossági földgázvásárlóknak nincs teendőjük. Az eredetileg mintegy 800 ezer fővárosi felhasználót ellátó Főgáz ügyfélköre tavaly augusztusban bővült először ugrásszerűen, amikor átvette a Magyar Telekom csaknem 60 ezer földgázfogyasztóját. Ezután január elejétől a korábban az E.ON német energetikai konszern magyar leányvállalataihoz tartozó 600 ezer lakossági földgázfogyasztó került át az állami céghez. A francia hátterű GDF Suez mintegy 750 ezer fogyasztóját július 1-jétől látja el az állami gáztársaság. Az olasz tulajdonú Tigáz Zrt. 1,2 millió fogyasztóját pedig legkésőbb idén októberig veszi át a Főgáz, s az állami gázipari társaság ezzel már az összes hazai, azaz több mint 3,4 millió lakossági fogyasztó gázszolgáltatója lesz.

Az ENKSZ a villamosenergia-szektorban is igyekszik megjelenni. Elsőként a német RWE energiaholdinghoz tartozó Elmű–ÉMÁSZ társaságcsoport lakossági áramszolgáltató cégének, az Elmű– ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Nyrt.-nek az állami tulajdonba vonásával lépne az árampiacra az állami közműcég. A kormány még tavaly decemberre ígérte a felvásárlási tranzakció lezárását, ám az adásvételi szerződéseket mégsem írták alá. Az Elmű Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. több mint kétmillió budapesti, főváros környéki, illetve észak-magyarországi fogyasztója így a tervekkel ellentétben januárban nem lett állami ügyfél. A szolgáltatócsere azonban várhatóan hamarosan megtörténik. A végcél az árampiac esetében is valamennyi lakossági ügyfél megszerzése. Ezért az ENKSZ már tárgyalásokat folytat az E.ON és az EDF Démász cégek kivásárlásáról is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.