Ki veti rá magát a milliárdos e-cigi piacra?

Májustól már csak trafikban lehet venni elektromos cigit, száz hazai vállalkozás zárhatja be a boltot.

MNO
2016. 01. 28. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májustól már csak a trafikokban lehet kapni elektromos cigarettát, s szigorodik az adminisztráció is, aminek a legsúlyosabb következménye az lehet, hogy száz hazai vállalkozás beszünteti a tevékenységét – írja a Népszabadság online felületén. A lap szerint ez akár egy nagyobb cégnek is jó lehetőség, hogy átvegye az évi négy-öt milliárdos piacot.

Az elektromos cigarettákat forgalmazó cégek vezetői hetek óta találgatják, melyik üzleti kör vághatja zsebre az évi négy-öt milliárdosra becsült elektromoscigaretta-piacot. Mint ismeretes, a múlt év végén egy hirtelen elfogadott új törvénnyel a nemzeti dohányboltokba száműzték az e-cigik forgalmazását, nemcsak a patronokat, hanem magát az eszközt is itt kell majd árulni. Az ilyeneket forgalmazó körülbelül száz kisebb-nagyobb vállalkozás tehát saját nagykereskedelmi hálózaton át tudja kiszolgálni a nemzeti dohányboltokat – írja a lap. Az év végén elfogadott törvényt pontosító kormányrendelet hat hónapos előzetes bejelentési kötelezettséget ír elő az importált termékekre, ami lényegében lehetetlen, hiszen a piacra kerülő termékek köre folyamatosan, szinte hónapról hónapra változik, folyamatos adatszolgáltatási kötelezettséget írnának elő továbbá a vállalkozásoknak is.

A portál beszámolója szerint a nikotinos utántöltő patronok gyártói és importálói kötelesek lennének az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet részére évente részletes piackutatást végezni, ráadásul angolul is. Az abszurd papírmunka, továbbá a tény, hogy a forgalmazók akkortól már csak nagykereskedői árréssel számolhatnak, egyértelműen egy nagyobb, kiterjedt logisztikai hálózatot üzemeltető, országos méretű cég számára kövezi ki az utat – számol be a lap. Májustól mind a száz hazai vállalkozás beszüntetheti a tevékenységét – mondta a Népszabadságnak Szunyogh Tamás, a forgalmazókat tömörítő Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetsége elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.