Kifulladhat a munkaerőpiac

Hároméves mélypontra esett a magánszféra munkaerőigénye decemberben.

MNO
2016. 01. 20. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év decemberében 9557 új munkahelyet hoztak létre a hazai vállalkozások önerőből – írta az mfor.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataira hivatkozva, megjegyezve, hogy a szám nemcsak a novemberinél alacsonyabb közel 5000-rel, de az egy évvel korábbinál is majdnem hatszázzal kevesebb. Talán még nagyobb gond – véli a Menedzsment Fórum online kiadása –, hogy legutóbb ennél kisebb munkaerőigénye 2013 januárjában volt a cégeknek, és hasonló „mélységért” is 2014 januárjáig kell visszamenni.

A lap ugyanakkor megjegyzi: némileg természetes jelenségről van szó, hiszen decemberre teljesen kimerülnek a szezonális építőipari és mezőgazdasági munkalehetőségek, ami rögtön visszafogja a munkaerő-keresletet. Az azonban, hogy ilyen mélypontra jutott a vállalkozások munkaerőigénye, rossz előjelként is értelmezhető, hiszen a munkaerőpiac kezdeti kifulladására utalhat.

A múlt esztendő utolsó hónapjában a nem támogatott állások mellett 32 562 államilag támogatott, döntő részben közmunkás pozíciót jelentettek be a munkaügyi hivataloknál, ami havi és éves bázison is közel 50 százalékos visszaesést jelent. Ezzel együtt összesen 42 119 új munkaerőigényt jelentettek be decemberben – olvasható az mfor.hu oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.