Kínaiaké lehet a legfontosabb görög kikötő

A Cosco kínai konglomerátum kötelező érvényű ajánlatot tett a legjelentősebb görögországi, a pireuszi kikötő többségi tulajdonrészére.

MTI
2016. 01. 13. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög privatizációs ügynökség a kínai ajánlat összegét nem hozta nyilvánosságra, de valószínűleg nem volt megelégedve annak nagyságával, mert felszólította a Coscót, hogy egy héten belül álljon elő jobb javaslattal.

A kikötő 67 százaléknyi tulajdonrészére érdeklődött még a dán Moller-Maersk szállítmányozási és olajipari cég tulajdonában álló APM Terminals, valamint a Fülöp-szigeteki székhellyel rendelkező International Container Terminal Services kikötő-üzemeltető. Kötelező érvényű ajánlatot azonban már egyik vállalat sem adott be.

Az ügylethez közel álló források szerint a Cosco mintegy 700 millió eurót ajánlott a 67 százalékért, ami már 350 millió eurós infrastrukturális fejlesztést is tartalmaz a következő öt évben.

Görögországban idén 3,5 milliárd euró értékben terveznek állami tulajdonrészt eladni, de a vagyonügynökség vezetője nemrég azt mondta, hogy a 2,5 milliárd euró bevétel reálisabbnak tűnik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.